Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Preminuo predsjednik pokrajinske skupštine István Pásztor

Predsjednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara István Pásztor (1956. – 2023.) preminuo je 30. listopada u 68. godini života, nakon teške bolesti.
Pásztor je bio predsjednik Skupštine Vojvodine u tri mandata, od 2012. do smrti.
Rođen je 20. kolovoza 1956. godine u mjestu Majdan u općini Novom Kneževcu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Subotici, dok je fakultetsku diplomu stekao 1980. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu. Bio je član SVM-a od osnivanja stranke, 1995. godine, a od 2007. je bio njen predsjednik. Od 1992. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini općine Subotica, a u mandatu od 1996. do 2000. i zastupnik u Saveznoj skupštini Savezne Republike Jugoslavije.
Od 1999. do 2002. godine bio je član privremenog Nacionalnog vijeća mađarske nacionalne manjine i predsjednik izvršnog odbora tog vijeća.
Od 2000. do 2008. godine bio je pokrajinski tajnik za privatizaciju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, a od 2008. do 2012. pokrajinski tajnik za privredu. U dva mandata bio je potpredsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine. Bio je kandidat za predsjednika Srbije ispred SVM-a 2007. i 2012. godine.
»Vođen etikom odgovornosti, na funkciji predsjednika uspio je sačuvati dignitet Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, promovirati političku kulturu dijaloga i demonstrirati sposobnost uvažavanja različitih političkih gledišta, očuvati duh poštovanja, jednakosti i pravednosti spram svih zastupnika u Skupštini AP Vojvodine«, navodi se na sajtu pokrajinskog parlamenta.
Odlikovan je Sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske.
»S velikom tugom sam primio vijest o smrti Istvána Pásztora, velikog čovjeka, časnog političara i prijatelja s kojim smo zajedno gradili snažne temelje povjerenja između Srba i Mađara i radovali se svakom uspjehu koji je donio bolji život našim građanima«, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom smrti Pásztora.
Istakao je da je Pásztor uvijek bio spreman preuzeti i podijeliti odgovornost i brigu za rješavanje svakog izazova u teškim vremenima zajedničke borbe za bolju Srbiju.
Premijer Mađarske Viktor Orbán na svom Facebook nalogu je odao počast Pásztoru napisavši: »Išao je putem ratnika. Pokoj mu duši«, i uz zajedničku fotografiju napisao »zbogom prijatelju«.
»Zahvaljujući politici Istvána Pásztora prijateljstvo Srbije i Mađarske je dostiglo u povijesti još neviđene razmjere«, napisao je Pannon RTV. 
»Povijesni proces pomirenja Srbije i Mađarske je započeo prije deset godina. Tada je Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom se osuđuju svi zločini koji su počinjeni nad mađarskim civilnim stanovništvom u Vojvodini 1944./45.godine. U Čurugu su tadašnji predsjednik Mađarske János Áder i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zajedno odali počast nevinim žrtvama. Vlada Srbije je ukinula odluku kojom su stanovnici Čuruga, Mošorina i Žablja proglašeni kolektivno odgovornim. Vrhunac cijelog procesa pomirenja je bio ljetos, kada je na Paliću osnovan Strateški savjet za suradnju Srbije i Mađarske«. 
Sprovod Istvána Pásztora bit će 4. studenoga u 14 sati u Subotici na Bajskom groblju iz Peić kapele.
»Na moju molbu, od njega će se govorom oprostiti premijer Mađarske Viktor Orbán, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u ime mađarske zajednice van matične države predsjednik RMDSZ Hunor Kelemen, i predsjednik Izvršnog odbora SVM-a Bálint Juhász, u ime stranke«, naveo je njegov sin, Bálint Pásztor na svom Facebook profilu.
On je najavio da će istog dana u Novom Sadu u 10 sati biti održana komemorativna sjednica u velikoj dvorani Skupštine AP Vojvodine. 
»Moj otac je, naime, bio predsjednik tog doma najduže vrijeme ikada, na što je s razlogom bio ponosan«, naveo je.
Na molbu obitelji, od njega će se na komemorativnoj sjednici govorom oprostiti predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsjednik Skupštine APV Damir Zobenica i predsjednik pokrajinske zastupničke grupe SVM-a dr. Bojan Bági.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika