Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na birališta 17. prosinca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspustio je 1. studenoga Skupštinu Srbije i raspisao parlamentarne izbore za 17. prosinca, kako je to ranije i najavio.  
»Na obrazloženi prijedlog Vlade od 30. listopada donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, raspuštam Narodnu skupštinu izabranu 3. travnja 2022. Ovaj ukaz stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku (…) Donosim odluku o raspisivanju izbora za narodne zastupnike za 17. prosinca 2023. Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju teći od dana stupanja na snagu ove odluke. Izbore za narodne zastupnike provest će tijela za provođenje izbora. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku«, rekao je Vučić na konferencije za novinare u Predsjedništvu Srbije.
»Ova kampanja je prilika da na civiliziran način predstavimo građanima različite ideje, različite programe i politike koje se trebaju natjecati, ali koje nikada neće ugroziti naše vitalne, nacionalne interese. Želim svim sudionicima dobar rezultat u predstavljanju svojih ideja i političkih ciljeva, želim im da to sve čine na demokratski i civiliziran način, a za građane Srbije je važno da najbolji pobijede. Uvjeren sam da i ovim izborima učvršćujemo demokraciju u našoj Srbiji i istovremeno osiguravamo siguran put u budućnost našoj zemlji i našoj djeci. Živjela Srbija! Neka su vam sretni izbori«, poručio je predsjednik.
Predsjednik Vučić istakao je i da novih izbora u Srbiji neće biti sve do 2027. godine, jer su pred onim tko bude pobijedio teški zadaci i važno je da onaj koji pobijedi ima čist mandat do 2027. godine. 
»Mora postojati jedan čist mandat za razdoblje koje nas mora dovesti do točke da nema povratka u prošlost. Imamo EKSPO, cijela zemlja se mora ujediniti oko toga«, rekao je Vučić.
Vlada Srbije uputila je 30. listopada obrazložen prijedlog predsjedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne zastupnike. U prijedlogu Vlade je navedeno kako bi izbori u postojećim okolnostima osigurali viši stupanj demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmiranje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju europskih vrijednosti.
Hitno raspisivanje izvanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora i njihovo održavanje do kraja godine zahtjev je koji su iznijeli predstavnici oporbenih političkih stranaka koje organiziraju prosvjede »Srbija protiv nasilja«.
Ranije, istog dana predsjednik Narodne skupštine Vladimir Orlić raspisao je izbore za vijećnike skupština gradova i skupština općina u Srbiji za 17. prosinca. Odluku o raspisivanju izbora potpisao je u centralnom holu Doma Narodne skupštine.
»Poštovani građani Srbije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi raspisani su izbori za vijećnike u skupštinama 65 gradova i općina u Srbiji za 17. prosinca 2023. godine. Ova odluka stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku. I od tada počinju teći rokovi za provođenje izbornih radnji«, rekao je Orlić na konferenciji u Skupštini Srbije.
»Pozivam sve građane i političke aktere da sudjeluju na ovim izborima. Da na njima svi zajedno kao društvo pokažemo pun demokratski kapacitet, da ga učinimo još snažnijim, damo vlastiti doprinos stabilnosti i u nastupajućoj izbornoj kampanji govorimo o programima. Da govorimo o njihovom političkom sadržaju i uz sve međusobne razlike pokažemo kako smo u stanju to raditi na dostojanstven, pristojan način«, naveo je Orlić.
Članovi Vlade su prethodno donijeli 30. listopada odluku o raspuštanju Skupštine grada Beograda i obrazovanju Privremenog tijela Grada Beograda, a iste odluke donesene su za još 64 grada i lokalne samouprave u Srbiji.
Odluke o raspuštanju skupština gradova donesene su za: Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac, kao i za skupštine opština Brus, Varvarin, Veliku Planu, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubicu, Žitorađu, Knić, Koceljevu, Krupanj, Kuršumliju, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljuboviju, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđu, Merošinu, Osečinu, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požegu, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raču, Rekovac, Sokobanju, Topolu, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćupriju, Ub, Crnu Travu, Aleksandrovac, Babušnicu, Batočinu, Belu Palanku, Blace, Bogatić i Bojnik.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika