Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posljednji natječaj za uređenje Palića

Želim podsjetiti na jedan davni događaj kada je na bazi analize vode i mulja iz Palićkog jezera Ministarstvo unutarnjih djela Ugarske 1899. proglasilo kupalište Palić »ljekovitom banjom«! Nakon dobijanja ovog službenog statusa Gradski magistrat počinje preuzimati ozbiljne korake za njenu dalju izgradnju. Početkom XX. stoljeća 1905. godine raspisali su opći javni arhitektonski natječaj na razini države za rješenje izgradnje i rekonstrukcije banje Palić. Nakon godinu dana (1906.) pristiglo je 23 rada. Tada su izgrađeni Velika terasa, Ženski štrand, Vodotoranj i svečani ulaz itd. Svečano otvorenje rekonstruirane ljekovite banje Palić bilo je 15. rujna 1912. godine, uglavnom po projektima drugonagrađenih na natječaju. Od ideje do realizacije trebalo je šest godina, sve na trošak grada što znači da je cijeli kompleks bio u vlasništvu grada, koji je objekte davao u zakup i od toga je imao značajne prihode. 

Nova »banja Palić«

Sto godina kasnije, znači godine 1999., 2. srpnja, u Službenom glasniku RS objavljena je uredba o »utvrđivanju područja banje Palić kod Subotice«, ali Palić više nije nekadašnja »ljekovita banja« na osnovu vode i mulja iz jezera, jer naprosto sve je nestalo i uništeno. Objekti toplog i hladnog kupatila su porušeni (danas je na njihovom mjestu parking), a uslijed nebrige i ekološke katastrofe ljekovita voda jezera i mulj su nestali, tj. voda je odvedena kanalom u Tisu. Muljem je nasipan plitki dio Žute obale koji i danas fukcionira kao pješčana plaža. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Naftagas je izbušio dvije termalne bušotine i na osnovu ove vode Palić je službeno proglašen 1999. običnom »banjom« jer npr. nema prateće službe: liječnike, objekte, prostorije za terapiju itd. Možemo reći slobodno da je ova voda »siromašno i bijedno« iskorištena izgradnjom jednog »plitkog bazenčića« na Muškom štrandu (koji danas nije u funkciji) i po mom znanju njome se danas griju hoteli, upravna zgrada i Mala gostiona. Nakon ustavnih promjena nekada jedinstveno društveno poduzeće, koje je pod raznim nazivima brinulo u zaštićenim područjima: jezerima Palić, Ludaš i Selevenjska pustara, podijeljeno je na tri dijela. Danas su to JP Palić – Ludaš, zatim Park Palić d.o.o. (osnivači: grad Subotica, AP Vojvodina i Vlada Srbije) i privatna firma Elitte Palić d.o.o. Vlasnička ili korisnička situacija je kaotična i nepregledna. U bombardiranju 1999. razrušena je meteorološka stanica i srušena je antena nekadašnje Radio Subotice. 

Novi javni natječaj

Na osnovu Master plana koncem 2013. godine (u listopadu) objavljen je drugi javni natječaj za uređenje dijela teritorija Palića. Objavljen je poziv da Park Palić d.o.o. u suradnji s inženjerskom komorom Srbije – regionalni centar Subotica raspisuje: »Natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje uređenja banjskog hotelskog kompleksa na istočnoj obali jezera Palić«. Tada su dužnosnici tvrdili kako će novi »Banjsko-hotelski kompleks« sa sadržajima banje, wellnessa, vodene zabave i pratećeg hotela biti »magnet za okolno tržište«. Teritorij za koji je raspisan natječaj obuhvatio je istočnu obalu jezera, od Lovranske ulice do granice Muškog štranda. Teritorij je podijeljen na tri zone: B 12 Muški štrand; B 10 b, teritorij propusta i B 10 a, bivša meteorološka stanica (vidjeti sliku). Za dva podbloka, B 10 a i B 12, određeni su urbanistički uvjeti o bogatim budućim sadržajima: »U zoni namijenjenoj banjsko-zdravstveno-rekreativnim sadržajima se dozvoljava izgradnja liječilišno-terapeutskih (zdravstvene usluge) i rehabilitacijsko-relaksacijskih i rekreativnih objekata (tipa wellness, spa ili sličnih centara) sa smještajnim kapacitetima, kao i izgradnja objekata namijenjenih sportu i rekreaciji (sportski tereni na otvorenom i u sklopu višefunkcionalnih sportskih dvorana, aqua park s bazenima toboganima na lokaciji nekadašnjeg Muškog štranda ili uz Omladinsko jezero). Namjera je da se u sklopu planiranih objekata omogući: odmor, rekreacija, relaksacija, liječenje, rehabilitacija i zabava svih posjetitelja i to različitih starosnih dobi«. Rok za izradu je bio kratak, četiri mjeseca (do 17. veljače 2014.). Ipak, poslano je 42 projekta koji su prihvaćeni. Podijeljene su tri nagrade, a tri rada su otkupljena. U svečanoj dvorani Velike terase održana je izložba i diskusija. Nakon natječaja, na Paliću se ništa ne događa. U međuvremenu promijenjena je vladajuća struktura Skupštine općine. U Subotici je smijenjen gradonačelnik, član Demokratske stranke, i izabran je nov iz redova Saveza vojvođanskih Mađara koji je raskinuo suradnju s DS-om. Novi članovi vladajuće koalicije postali su (tada još) malobrojni članovi SNS-a. Njihovo vrijeme tek će doći, što ćemo i vidjeti!

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika