Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na temelju kršćanskog svjedočanstva gradimo budućnost

Svečana proslava zaštititnika Srijemske biskupije svetog Dimitrija održana je u katedrali bazilici u Srijemskoj Mitrovici 26. listopada. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić. U zajedništvu su uz srijemske biskupe mons. Đuru Gašparovića i mons. Fabijana Svalinu bili i apostolski nuncij u Srbiji mons. Santo Gangemi, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, grkokatolički vladika mons. Đuro Džudžar, subotički biskup mons. Ferenc Fazekas, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate izvan domovine preč. Tomislav Markić, svećenici Srijemske i Subotičke biskupije te svećenici Đakovačko-osječke i Beogradske nadbiskupije. Proslavom svoga zaštitinika Srijemska biskupija ulazi u godinu molitve za duhovna zvanja o 15. godišnjici ponovnog osamostaljenja Srijemske biskupije i uspostave Đakovačko-osječke metropolije.

Slijedimo primjer svetog Dimitrija 

Na početku euharistijskog slavlja srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina pozdravio je u svoje i u ime srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića sve nadbiskupe i biskupe, svećenike, redovnice i redovnike, milosredne sestre svetog Križa iz Srijemske Mitrovice, predstavnike Srpske Pravoslavne Crkve, predstavnike gradske, pokrajinske i državne vlasti, goste iz Hrvatske te vjernike iz nekoliko biskupija koji su se okupili na proslavi zaštitnika Srijemske biskupije. Pozvao ih je da u slavlju budu ujedinjeni u molitvi za mladu, a tako drevnu i svjedocima kršćanske vjere bogatu Srijemsku biskupiju.
»Jedno iznimno vrijedno kršćansko svjedočanstvo dogodilo se nekoliko stoljeća prije nas. Sveti Dimitrije položio je vlastiti život na način kako je to isto učinio i njegov biskup nekoliko dana prije njegove smrti. Danas živimo u vremenu kada izazovi nisu takvi da moramo položiti svoje živote, iako toga može biti u nekim krajevima svijeta. Pozvani smo biti svjedoci Isusove radosne riječi. Čovjek se danas ipak polako vraća svojim iskonskim kršćanskim korijenima. Sveti Dimitrije je pravi primjer. Dao Bog da on i drugi primjeri kroz čitavu kršćansku povijest budu na neki način poticaj ili izazov svakoga od nas kršćanina da budemo snažni, odgovorni i jasni svjedoci za uskrslog Gospodina«, izjavio je mons. Svalina i dodao da je iznimno važan dobar odnos kršćanske katoličke zajednice s većinskom pravoslavnom zajednicom.
»Ista nam je kršćanska baština, isti su nam korijeni. Mi na toj baštini živimo i njegujemo istu osobu, istog svjedoka, svatko na svoj način. Drago mi je da ovim slavljem otvaramo i Dan grada Srijemske Mitrovice čije on ime i nosi. Po istočnoj tradiciji sveti Dimitrije se slavi 8. studenoga. Veseli nas zajedništvo vjernika iz Srbije i Hrvatske i to je dobar korak na onome na što nas Gospodin poziva, da svi budemo jedno.«

Čuvajmo ponosno svoje korijene

Predsjedatelj misnoga slavlja zadarski nadbiskup Milan Zgrablić u svojoj propovijedi govorio je o povezanosti Srijemske Mitrovice i Zadra po srijemskoj mučenici sv. Anastaziji. 
»Vjernicima želim poručiti da smo mi baštinici nečega što je nadahnjivalo tolike generacije već 1.700 godina. Njihova vjera nije uzaludna. Ova crkva može biti ponosna što ima svjedoke vjere kojima se može nadahnjivati. I mi prihvaćamo vrijednosti mučenika, ulazimo u te vrednote koje mogu ispuniti naš život. Što se budemo više približavali Kristu i dokle god se budemo uvažavali i gledali da različitosti budu naše bogatstvo a ne prepreka, naša vjera može biti put mira, sloge i međusobnog pomirenja.«

Osnaženi, gradimo budućnost

U svečanom euharistijskom slavlju kao papin predstavnik sudjelovao je apostolski nuncij u Srbiji mons. Santo Gangemi.
»Slavimo sveca koji izrazito spaja istočnu i zapadnu Crkvu kao zajedničkog mučenika. Čestitam svima nama i poručujem vjernicima da svi živimo nasljedujući Krista. Kad čovjek ima svoj identitet i svoje ja, onda se ne boji drugih i tuđeg različitog identiteta i vjeruje da ga drugi može samo obogatiti i da on može obogatiti drugoga«, istaknuo je Đuro Hranić i dodao: »Mislim da je ovo prigoda da naši vjernici katolici osnaže svoj vjernički, kulturni, nacionalni i jezični identitet i da se osjećaju sigurno na prostoru gdje žive stoljećima. Samo tako osnaženi mogu ulaziti u dijalog s drugima i pridonositi dobrobiti i prosperitetu ove zemlje. Želim im puno mudrosti, snage i otvorenosti. Danas živimo u novim vremenima kad trebamo okrenuti novu stranicu i živjeti život pun povjerenja jedni prema drugima, gradeći zajedničku povijest i budućnost«.
Svečanom euharistijskom slavlju nazočili su i gradonačelnica Srijemske Mitrovice Svetlana Milovanović, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske i pokrajinske vlade, predstavnici nacionalnih vijeća i kulturno-umjetničkih društava te gosti iz Hrvatske: vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, te načelnici općina Tovarnik, Bizovac i Satnica Đakovačka.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika