Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Tri predstave na memorijalu Antun Aladžić

LEMEŠ – HBKUD Lemeš organizirao je XII. memorijal Antun Aladžić koji je u dva vikenda ugostio tri predstave amaterskih skupina. Sudjelovali su Draft teatar iz Tuzle s predstavom Da sam ja autist, Pozorište Raša Plaović iz Uba s predstavom Bajka o pozorištu te Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora s komedijom Pokondirena tikva. U planu je bilo gostovanje pet predstava, ali ta zamisao nije realizirana zbog renoviranja mjesnog Doma kulture u kojem se program izvodi.
Memorijal se održava u sjećanje na Antuna Aladžića koji je ostavio značajan trag u amaterskom kazališnom životu Lemeša – kako u glumi tako i u kazališnoj režiji. Održavanje manifestacije podržalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.


Promocija Leksikona u Osijeku

OSIJEK – U okviru Dana Matice hrvatske u Osijeku, danas (petak, 3. studenoga) u 18 sati u osječkoj knjižari Nova bit će predstavljen 16. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Svezak će predstaviti prof. dr. sc. Josip Vrbošić, ravnatelj Povijesnog arhiva Subotica Stevan Mačković te glavni urednik Leksikona Slaven Bačić.

Pjesnička večer Zvonimira Nemeta u Inđiji

INĐIJA – Književna večer Zvonimira Nemeta bit će održana u ponedjeljak, 6. studenoga, u Poslovno-obrazovnom centru Inđije (Maršala Birjuzova 4) u okviru manifestacije Poetski dani – Mita Čortan. Početak je u 18 sati. Nemet će predstaviti svoje književno stvaralaštvo uz pomoć svojih prijatelja: književnika Aleksandra Mijalkovića i Sime Potkonjaka, gitarista Nikole Jelića i recitatora Gimnazije: Iskre Krtinić i Jelene Kuč. 
Zvonimir Nemet rođen je u Inđiji 1952. godine. Živio je u Hrtkovcima, a netom prije progona Hrvata iz Srijema odselio se u Hrvatsku i nastanio u Rugvici, nedaleko Zagreba. Piše pjesme i kratke priče, a ovo mu je prva pjesnička večer u rodnom kraju. 
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika