Arhiv tekstova Arhiv tekstova

DSHV darovao sredstva za vitraj u Maloj Bosni

Prije početka radne Skupštine Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Maloj Bosni 28. listopada služena je misa za pokojne članove stranke i u zahvalnost za milost koju daje hrvatskoj zajednici.
Pod misom je blagoslovljen vitraj s likom blaženog Miroslava Bulešića, postavljenog u ovoj crkvi, a za čiju izradu je sredstva darovao DSHV. 
»Malu Bosnu je DSHV prepoznao kao mjesto vrijedno suradnje i ulaganja. Osigurali su nam trajni spomenik, zalog koji će ostati ovdje i kada mi odemo, za buduće generacije«, rekao je mjesni župnik vlč. Dragan Muharem. 
Dodao je on kako je bl. Bulešić najmlađi hrvatski blaženik te je kao bl. Alojzije Stepinac žrtva totalitarnog režima koji je ubijen s 27 godina. 
Vlč. Muharem podsjetio je kako je Bulešić jedan od 17 blaženika koje je Katolička crkva proglasila među Hrvatima. Istaknuo je da se u našim krajevima rodio i djelovao jedan od 33 kandidata za blaženika, sluga Božji otac Gerard Tomo Stantić, a spomenuo je i tri hrvatska proglašena sveca – sv. Nikolu Tavelića, sv. Marka Križevčanina i sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Muharem uz koncelebraciju vlč. Danijela Katačića, također iz Subotičke biskupije, generalnog vikara Srijemske biskupije mons. Josipa Ivešića, vlč. Mihaela Sokola iz Beogradske nadbiskupije i gvardijana Franjevačkog samostana u Subotici fra Ivana Miklenića. 
Na misi je uz brojne članove i simpatizere stranke te čelnike hrvatskih institucija u Srbiji sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sa suradnicima. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika