Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Narodna književnost u školi« okupila više od 400 djece

Hrvatska čitaonica i Balint Vujkov Dida okupili su i ove godine djecu iz vrtića i škola u kojima se radi na hrvatskom jeziku na javni sat hrvatskog jezika. Druženje pod nazivom »Narodna književnost u školi, u spomen na Balinta Vujkova Didu« održano je 26. listopada 2023. godine u svečanoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici. Iako velika, dvorana je bila tijesna da primi više od 400 djece iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta, Đurđina, Plavne i Vajske. Dobro je da je tako, znači da nas ima. 
Kako je to bilo na satu hrvatskoga jezika pogledajte u slici i riječi.
Program za djecu bio je dio 22. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova pa su se djeci obratili i neki važni gosti. 
Kao na pravom satu svu djecu prozvala je Bernadica Ivanković, predsjednica Hrvatske čitaonice iz Subotice.
A bilo nas je s raznih strana: djeca iz vrtića Marija Petković – Sunčica i Marija Petković – Biser iz Subotice te vrtića pri školi u Đurđinu i Petar Pan iz Tavankuta. Od školaraca bili su prisutni učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom u osnovnim školama Matko Vuković i Ivan Milutinović u Subotici, Matija Gubec u Tavankutu, Vladimir Nazor u Đurđinu i Ivan Milutinović u Maloj Bosni, a došli su nam i gosti koji slušaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u osnovnim školama Sveti Sava u Plavni i Aleksa Šantić u Vajskoj.
Kao i svake godine Hrvatska čitaonica je tiskala novu knjigu, sada već sedmu u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova pod interesantnim naslovom Resto i Tumač, koja je ovom prigodom predstavljena.
U Suboticu su došle i unuke Balinta Vujkova Nevena i Nela kao i njegov praunuk Luka. Oni su nam i podijelili nove Balintove knjige za školske i vrtićke knjižnice.
Grad Osijek darovao je djeci odličnu predstavu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka Lav koji nije znao pisati u kojoj smo svi uživali. Stvarno nije dobro ne znati pisati, to je i lav, kralj životinja, na teži način shvatio.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika