Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U subotu biskupsko ređenje mons. Ferenca Fazekasa

Na hrvatskome jeziku prijenos će biti na prvom programu RTV-a, Laudato televiziji iz Hrvatske, Hrvatskom katoličkom radiju te Radio Mariji iz Srbije


Biskupsko ređenje mons. Ferenca Fazekasa za biskupa Subotičke biskupije bit će upriličeno u subotu, 11. studenoga u 11 sati u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici. 
Glavni zareditelj ređenja bit će zagrebački nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša koji je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Uz njega, suzareditelji će biti kalačko-kečkemetski nadbiskup i metropolit mons. Bábel Balázs te sisački biskup mons. Vlado Košić.
Kako je najavljeno na konferenciji za novinare u Tiskovnom uredu Subotičke biskupije, na kojoj su govorili referentica za medije biskupije Hajnalka Illés, vlč. Dragan Muharem i vlč. Józsa Gáspár, ređenje će se prenositi na nekoliko tv i radio postaja. 
Na hrvatskome jeziku prijenos će biti na prvom programu RTV-a, Laudato televiziji iz Hrvatske, Hrvatskom katoličkom radiju te Radio Mariji iz Srbije. 
Kako je Illés najavila, na ređenju se očekuje dolazak 30 biskupa iz Srbije i susjednih zemalja, 130 svećenika te veliki broj vjernika. 
Najavljen je i dolazak predstavnika tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica s teritorija Subotičke biskupije, visokih uzvanika iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Njemačke – zemalja čiji su jezici u službenoj uporabi u biskupiji te predstavnika civilnih vlasti Srbije sa svih razina. 
Središnji događaj, liturgijski čin ređenja pojasnili su svećenici vlč. Muharem i vlč. Gáspár istaknuvši da se od apostolskih vremena biskupska služba predaje polaganjem ruku drugoga biskupa. 
»Sam obred ređenja započinje nakon naviještenoga evanđelja. Božji narod zaziva Duha Svetoga, a nakon toga jedan od svećenika moli glavnoga zareditelja, u ovom slučaju mons. Kutlešu, da pristupi ređenju izabranoga kandidata. Kako nalaže predaja i crkveni zakon, glavni zareditelj traži da se pročita bula imenovanja, koju šalje papa koji je izabrao biskupa i to je dokaz da je papa baš dotičnog kandidata izabrao u red biskupa. Nakon propovijedi koju govori glavni zareditelj kandidatu se postavlja nekoliko pitanja o nakani čuvanja vjere i vršenja službe. Osobito dirljiv čin u obredu je kada se pjevaju litanije Svih svetih, a za to vrijeme je ređenik položen na tlo licem prema zemlji što simbolizira potpunu predaju Bogu. Nakon toga on ustaje na koljenima, zareditelji polažu ruke na novoga biskupa, a potom i svi prisutni biskupi. Tim činom se postaje biskup. Tada će naš svećenik Ferenc postati biskup Subotičke biskupije«, rekao je vlč. Muharem.
Nakon čina ređenja biskupu će se pomazati glava uljem, predati evanđelistar i oznake službe, što su prsten – simbol zaručnika i vjernosti, mitra – biskupska kapa i štap – simbol pastirske službe, pojasnio je vlč. Muharem.
Kako je istaknuo, važan čin je i kada glavni zareditelj odvede novoga biskupa do katedre jer tek nakon što sjedne u nju, preuzima u posjed svoju biskupiju. 
Pojasnio je vlč. Muharem i grb novog subotičkog biskupa. 
Kako je rekao, štit je u obliku Grada Subotice i podijeljen je na tri polja. U plavom polju je kalež s hostijom kao simbol svete mise, u crvenom polju je sedmokraka zvijezda što simbolizira Blaženu Djevicu Mariju i sedam svetih sakramenata, a u središtu u zelenom polju je otvorena knjiga u kojoj u prijevodu s latinskog piše »Mir i dobro« što grb dovodi u vezu sa sv. Franjom, zaštitnikom biskupa Subotičke biskupije. Iznad štita je zlatni križ, koji prema riječima vlč. Muharema navodi na toranj subotičke katedrale i pet crvenih krugova koji označavaju pet Kristovih rana. Sve je zaokruženo šeširom što označava da je ovo grb jednoga biskupa.
U donjem dijelu grba je geslo novoizabranog biskupa »Spe gaudentes«, što u prijevodu znači: »U nadi budite radosni«, rekao je vlč. Muharem i pojasnio kako je to geslo preuzeto od zaštitnika subotičke biskupije sv. Pavla. 
Subotička biskupija bila je bez biskupa više od godinu dana zbog iznenadne smrti biskupa mons. Slavka Večerina nakon čega je službu dijecezanskog upravitelja vršio novoizabrani biskup mons. Fazekas. 
Prema posljednjem Popisu stanovništva, Subotička biskupija ima 175.000 vjernika raspoređenih u 89 župa o kojima brine 98 svećenika, od kojih su sedam redovnici.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika