Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Savez Vučićevih naprednjaka i Šešeljevih radikala brine Hrvate

Savez vladajuće stranke u Srbiji i radikala koje vodi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj zabrinjava građane Srbije hrvatske nacionalnosti, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov za Radio Slobodna Evropa (RSE).
Žigmanov, koji je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, reagirao je na najavu zajedničkog nastupa Srpske radikalne stranke (SRS) predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Šešeljeve Srpske napredne stranke (SNS).
On je rekao da je u »liberalnim demokracijama svima dopušteno slobodno nastupiti na izborima osim onima koji nisu u kontekstu legalnosti isključeni«, ali da savez SNS i SRS izaziva zabrinutost kod građana hrvatske nacionalnosti.
»Jeste činjenica da je na čelu te stranke (SRS) osoba koja je pravosnažnom odlukom suda u Hagu osuđena za zločine nad Hrvatima i po svim zakonima u Srbiji ne bi smjela biti aktivna u političkom životu«, navodi Žigmanov.
On je dodao da misli da to »ne bi bilo dobro kada je u pitanju demokracija i budućnost Srbije«.
Nekada bliski suradnici unutar ultranacionalističke SRS razmijenili su teške riječi nakon što su aktualni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov prethodnik na tom mjestu Tomislav Nikolić napustili stranku svog političkog mentora Vojislava Šešelja, koji je osuđeni ratni zločinac.
U međuvremenu su ublažili retoriku i najavili koaliciju na beogradskim i lokalnim izborima 17. prosinca, dok će na parlamentarnim nastupati samostalno.
Prvi je tu informaciju priopćio Vojislav Šešelj na privatnoj televiziji Hepi.
»Naše razlike postoje na republičkom nivou i tamo ćemo imati odvojene liste i posebno idemo na izbore«, rekao je 1. studenog lider radikala koji je osuđen pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u vojvođanskom selu Hrtkovci.
Nešto kasnije istog dana oglasio se i Vučić, rekavši da Srpska napredna stranka (SNS) neće »formirati vladu« sa Srpskom radikalnom strankom, zbog razlika u programima.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika