Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uvertira za operetu Banja Palić

Opereta se u krugovima ljubitelja klasične muzike obično smatra »lakšom disciplinom« u odnosu na »ozbiljnu operu« čiji je kraj najčešće tragičan. Međutim, postoji i komična opereta kao i komična opera. Dramska djela pak često imaju i predigru, ali bih onda morao kao naslov staviti npr. predigra za komediju »Toplice ili banje Palić« bolje rečeno »Terme Palić« (meni se više dopao naziv scenskog djela s komičnim elementima). Ali, krenimo s pričom. Nakon prihvaćenog Master plana (MP, 2006.) došlo je do smjene gradske vlasti. Naime, 2008. godine umjesto dotadašnjeg gradonačelnika iz redova SVM-a prvi čovjek grada je došao iz Demokratske stranke. Zakonom je ukinuta funkcija glavnog arhitekta, ali je zadržana funkcija menadžera grada (iz iste stranke). Njih dvojica su zajednički počeli tražiti »strategijskog partnera« za ulaganje u kupalište Palić na osnovu MP-a. U tu svrhu raspisan je i javni natječaj 2009. Na ovaj natječaj javila se jedino jedna slovenska firma (Terme Olimija), koja se nalazi u općini Podčetrtek uz rijeku Sutlu na 20 km od granice s Hrvatskom, u predjelu koji je ekološki najzaštićeniji dio Slovenije (izvor: Wikipedia). Pregovori su počeli 2010. po izjavi gradskog menadžera Subotice: »Terme Olimia je zainteresirana za izgradnju banje Palić i želi u nju uložiti oko 25 milijuna eura. Očekuje se da ugovor sa Slovencima bude potpisan tijekom ovog tjedna i ukoliko sve bude teklo po planu, banja Palić će biti izgrađena do konca 2011., tako da će Palić moći postati mjesto s vrhunskim banjskim turizmom i jedinstvenim wellness centrom u našoj zemlji. Izgradnja banje bi značila i početak realizacije Master plana za Palić« (od urbanista su zatraženi uvjeti, op. a.). »Izgradili bi se sadržaji definirani urbanističkim planom blokovi 10.3, 10.4 i 12.1 (od hotela Prezident do Muškog štranda – op. a.)«, vijest je to od 25. kolovoza 2010. Na priloženoj ilustraciji (urbanistička situacija) se nalazi osnova bloka 12.1 na kojoj se jasno vidi kako će cijeli budući kompleks biti izgrađen okomito, centralno prema velikom molou na Muškom štrandu. Pretpostavljam da su budući investitori željeli koristiti i jezersku vodu kao hladno kupalište i sastavni dio kompleksa. Sljedeća vijest: »Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja usvojilo je ponudu slovenačke firme i Terme Olimija gradi Palić« (5. rujna 2010.). Ministarstvo je trebalo biti sufinancijer radova na pripremi terena zajedno s gradom i APV.
Ulaganje palo u vodu!

Čelnici grada ozbiljno su vjerovali kako će doći do sklapanja ugovora sa slovenskom firmom. Iz tih razloga su osnažili Park Palić d.o.o. (osnivači: Grad, APV i Vlada RS), jer su od JP-a Palić-Ludaš prebacili dio objekata i teritorija u ovu firmu, koja bi po planu bila nositelj ulaganja. Koncem godine, 24. prosinca 2010., čelnici grada su se iznenadili kada su Slovenci odustali od ulaganja 25 milijuna eura. Vijest glasi: »Slovenačka firma Terme Olimia neće graditi Palić. Ona je jedina otkupila ugovor o gradnji banje Palić i termalnog kompleksa u skladu s Master planom da bude strategijski partner, odustali su od investiranja u biser Panonske nizije, jer nisu mogli dobiti garancije da će u jezeru biti uspostavljena ekološka ravnoteža«. Ono što smo svi mi znali, da je voda »panonskog bisera«  problematična, doznali su i Slovenci koji su došli iz ekološki najzaštićenijeg dijela svoje zemlje. Pretpostavljam kako su povjerovali u propagandu da je Palićko i Ludoško jezero »zaštićeno«, jer imamo pročistač otpadnih voda. Čelnici su pak govorili kako to što su oni odustali ne znači ništa, jer ima i drugih zainteresiranih (nisu se javili!). 

Nova promjena u »vlasti«

Predsjednik Srbije iz Demokratske stranke 2012. godine je podnio ostavku i time su demokrate prestali biti vodeća snaga, jer je na čelo države došao član »mlade«, nove stranke – SNS-a. Ove promjene su imale utjecaja i na Skupštinu grada Subotice – smijenjen je gradonačelnik 2013. i ponovo je na ovu dužnost došao član SVM-a. Novi čelnici grada odlučili su problem »Izgradnje toplica Palić« riješiti općim javnim arhitektonskim natječajem. Praksa je dokazala da se time problem samo odgađa, a ne rješava (o tome smo pisali u prošlom broju). Najkrupnija promjena čelnika grada dogodila se 20. lipnja 2016. godine kada je gradonačelnik postao iz redova SNS-a, prvi poslijeratni koji nije rodom iz Subotice, odnosno Vojvodine. On je usred zime, koncem 2018., uz prisustvo visokih dužnosnika položio kamen temeljac za »dječji raj na zemlji«, kako je građevinu nedavno nazvao najnoviji počasni građanin Subotice (o tome u nastavku).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika