Arhiv tekstova Arhiv tekstova

FHP zahtijeva procesuiranje oficira JNA za Ovčaru

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopćio je 20. studenoga, povodom 32. godišnjice od zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, da zahtijeva od institucija Srbije da procesuiraju časnike bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) koji su direktno doprinijeli izvršenju tog zločina.
Ova nevladina organizacija iz Beograda je također zatražila od institucija da »odustanu od podrške ratnim zločincima, okončaju višegodišnju potragu za posmrtnim ostacima žrtava i omoguće stvaranje dostojanstvene kulture sjećanja na žrtve«.
FHP podsjeća da su za zločine na Ovčari pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni pukovnik JNA Mile Mrkšić – komandant Operativne grupe (OG) Jug i Gardijske motorizirane brigade (Gmtbr) – na 20 godina zatvora i major JNA Veselin Šljivančanin – načelnik tijela sigurnosti OG Jug i Gmtbr – na 10 godina zatvora.
»Pred pravosuđem Srbije, za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na Ovčari procesuirani su samo neposredni izvršitelji. Optužena su 24 pripadnika lokalne TO Vukovar i dobrovoljačke jedinice Leva Supoderica, od kojih su dva preminula, dva dobila status svjedoka suradnika, devet je pravnosnažno oslobođeno i 11 pravnosnažno osuđeno na kazne zatvora u rasponu od dvije do dvadeset godina«, podsjeća FHP.
Fond dodaje da je Veselin Šljivančanin, usprkos izrečenoj presudi, danas član Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke i čest sugovornik medija gdje nastupa u svojstvu analitičara.
»Umjesto javne podrške počiniteljima ratnih zločina državni dužnosnici i institucije Srbije dužni su svoju pažnju posvetiti žrtvama zločina na Ovčari i javno iskazati pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima. Početni korak je obilježavanje lokacija u Srbiji na kojima su bili logori za civile i pripadnike hrvatskih snaga, zarobljenih tijekom opsade i nakon pada Vukovara i sudjelovanje na komemorativnim skupovima koje u Srbiji već 32 godine održavaju nevladine organizacije«, navodi FHP.
Fond za humanitarno pravo naglašava da je za efikasnu potragu za posmrtnim ostacima nužno otvaranje arhiva JNA i prikupljanje informacija od pripadnikâ vojske, dragovoljačkih formacija i drugih osoba koje su bile upoznate s događajima na Ovčari i čija saznanja mogu ukazati na mjesta na kojima se skrivaju posmrtni ostaci žrtava, prenio je Radio Slobodna Europa.
Nakon izricanja pravosnažne presude u predmetu koji je vođen u Srbiji, FHP je u ime obitelji ubijenih na Ovčari podnio tužbe za naknadu štete zbog smrti bliske osobe i zastupao žrtve tijekom višegodišnjih procesa.
»Jedanaest postupaka je okončano u korist tužitelja, koji su ostvarili pravo na naknadu štete. Time je država Srbija i formalno priznala svoju odgovornost za zločin na Ovčari«, navodi Fond.
Ova nevladina organizacija podsjeća da su pripadnici JNA neposredno po zauzimanju Vukovara 20. studenoga 1991. godine izveli ranjenike, bolesnike, civile i pripadnike hrvatskih oružanih snaga iz vukovarske bolnice i odveli ih u hangare na poljoprivrednom dobru Ovčara, koje se nalazi oko pet kilometara jugoistočno od Vukovara.
Od trenutka kad su ih doveli na Ovčaru pripadnici TO Vukovara i dragovoljačke jedinice Leva Supoderica zatočene Hrvate su premlaćivali, ponižavali i zlostavljali u prisustvu pripadnikâ vojne policije JNA.
U večernjim satima pripadnici JNA su se, po naređenju pukovnika Mileta Mrkšića, povukli s Ovčare, a pripadnici TO Vukovara i jedinice Leva Supoderica su tijekom noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine izvodili zatočenike iz hangara i odvodili ih, u grupama od po 10 do 20 ljudi, na lokaciju Grabovo.
Na toj lokaciji, ispred ranije pripremljene masovne grobnice, su streljali zarobljenike. Među njima su, uz ranjene pripadnike hrvatskih oružanih snaga, ubijeni i civili, dvije žene i tri maloljetnika, podsjeća FHP.
Iz masovne grobnice na lokalitetu Grabovo ekshumirano je 200 tijela, a identificirane su 193 žrtve. Posmrtni ostaci 17 žrtava pronađeni su u okolnim grobnicama, dok se za posmrtnim ostacima ostalih žrtava još uvijek traga, prenio je Radio Slobodna Europa.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika