Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatski diplomat nepoželjan u Srbiji, srpski u Hrvatskoj

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je, ne navodeći više detalja, da je »20. studenoga 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Velepolanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata«.
Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da »država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata«.
Hrvatska je izrazila žaljenje zbog protjerivanja njezina diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to »korak prema pogoršanju« odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.
»U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu«, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.
Naglašava se da taj korak predstavlja »dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji«.
»S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata«, dodaje se.
MVEP je dodao kako zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez »u vrijeme i na način koji odabere«.
Već dan poslije Hrvatska je uzvratila Srbiji tako što je recipročno »personom non grata« u Hrvatskoj proglašen savjetnik veleposlanstva Srbije u Zagrebu. 
»Sukladno članku 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da se savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković proglasi personom non grata na području RH. Nota je uručena veleposlanici Srbije«, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
Na pitanje novinara je li Hrvatska snažnije uzvratila Srbiji, jer je protjerala diplomata na višoj funkciji, Grlić Radman je rekao da je »to stvar odabira«, prenosi HRT. 
Ministar je objasnio kako hrvatskom veleposlaniku u Srbiji nije objašnjen razlog za protjerivanje hrvatskog diplomata.
»Naš veleposlanik je jučer, kada je bio pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije na uručivanje note, pitao za razlog – nije mu objašnjeno. Rečeno mu je da nije nužno reći razlog niti komentirati. Ostalo je na tome. Mi ne znamo razlog te odluke, tim više je isto tako taj čin zabrinjavajući«, rekao je.
Komentirao je pisanja srbijanskih medija koji tvrde da je razlog protjerivanja špijunaža.
»Ovdje nisu mediji zaposlenika proglasili nepoželjnim nego MVP. To je naš partner u komunikaciji. Oni nisu izrazili razloge, to je za nas relevantno, a sve druge špekulacije – kako kome odgovara«, poručio je Grlić Radman.
Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je nazvalo »netočnim« tvrdnje hrvatskih vlasti da je protjerivanje srbijanskog diplomata recipročna mjera za protjerivanje hrvatskog diplomatskog predstavnika iz Beograda te je od hrvatske strane zatražilo dokaze na kojima temelji svoju odluku.
U priopćenju navode kako Novaković svojim djelovanjem u Hrvatskoj »nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke već konzularne poslove«.
»Zahtijevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost prekršiti odredbe Bečke konvencije«, navodi ministarstvo.
Nasuprot tome, u slučaju hrvatskog diplomata Šnajdera riječ je o »dokazanim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaviještena«, stoji u priopćenju.
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazao je zabrinutost najnovijom napetošću u odnosima između Hrvatske i Srbije, uvjetovanom uskraćivanjem gostoprimstva nižerangiranom hrvatskom diplomatu u Beogradu te reakcijom koja je uslijedila od strane službenog Zagreba.
»Ne ulazeći u meritum ovoga događaja, iskazujemo zabrinutost kako za budući razvoj odnosa između dviju država tako i za odnose dvaju naroda. Osobito ćemo pratiti posljedice po hrvatsku zajednicu u Srbiji, koja ulazi u još jedan izborni ciklus. Apeliramo na sve subjekte u sporu na odgovorno postupanje, a medije da svojim racionalnim pristupom i izvještavanjem pridonesu smirivanju napetosti i smanjenju antihrvatskih sadržaja u javnim narativima. I dalje ćemo nastaviti bivati konstruktivnim činiteljem u odnosima dviju država«, navodi se u priopćenju DSHV-a.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika