Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pet projekata hrvatske manjine dobilo sredstva

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov potpisao je 16. studenoga u palači Srbija u Beogradu sa 72 institucije i organizacije nacionalnih manjina ugovore o dodjeli sredstava iz Proračunskog fonda za nacionalne manjine za 2023. godinu. 
Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 30.000.000 dinara, a za projekte hrvatske nacionalne manjine izdvojeno je 1.600.000 dinara. 
Od institucija i udruga Hrvata u Srbiji sredstva su dobili HKPD Matija Gubec, Tavankut – »Digitalizacijom od tradicije do suvremenosti« (600.000 dinara); Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji Cro-fond Subotica – »Izrada Strategije kulture Hrvata u Republici Srbiji 2023. – 2027.« (600.000); Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica – »Uređenje i revizija zavičajne biblioteke Biblioteca Croatica« (500.000); HBKUD Lemeš, Lemeš – »Memorijal Antun Aladžić« (500.000) i HKC Bunjevačko kolo, Subotica – »Sjećanje na Olivera Dragojevića« (300.000).
Obraćajući se prisutnima, ministar Žigmanov je naglasio da se razvoj dijaloga, bolje upoznavanje i razumijevanje među različitim zajednicama u Srbiji ostvaruje i kroz podršku koja se pruža razvoju kulturnih praksi nacionalnih zajednica, multijezičnim i multikulturalnim projektima koji se, između ostalog, financiraju iz Proračunskog fonda za nacionalne manjine. 
Istaknuo je Žigmanov kako je Savjet za nacionalne manjine Vlade Srbije usvojio prijedlog nacionalnih vijeća za područje financiranja da u ovoj godini kultura bude područje od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta. 
Ministar je dodao kako je interesiranje za natječaj bilo veliko, te da se prigodom odlučivanja vodilo računa da se odaberu programi i projekti koji doprinose unaprjeđenju, njegovanju i jačanju kulturno-jezičnog identiteta svih onih nacionalnih manjina čije su se institucije i organizacije prijavile na ovogodišnji natječaj.
Natječaj za dodjelu sredstava iz Proračunskog fonda za nacionalne manjine u 2023. proveden je u razdoblju od 17. srpnja do 16. kolovoza. Na natječaju je podneseno 225 prijava, koje je razmatrala i ocjenjivala Natječajna komisija prema utvrđenim kriterijima uzimajući u obzir dostavljene prijedloge nacionalnih vijeća.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika