Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od »Banje Palić« do »Aquaparka«

Krenimo od kratkog rezimea događaja od 1999. godine, kada je mjesto Palić ponovo dobilo status obične »banje« na osnovu dva izvora termalne vode. Jedan izvor je kod bivšeg Omladinskog naselja, drugi je kod hotela Prezident. Na teritoriju Subotica – Palić postoji i treća bušotina termalne vode u Dudovoj šumi u okviru JKP-a Stadion. Ova tri bunara bili su vlasništvo vojvođanskog Naftagasa, koji je transformiran u dioničko društvo čiji većinski vlasnik je ruski Gazprom (51 %); ostatak dionica u vlasništvu je države (30 %), a 19 % u vlasništvu građana. Narodski kazano »nafta, zemni plin i termalne vode su prodane Rusima«. Neki vele kako oni ne daju da se gradi termalno-lječilišni kompleks na Paliću, što naprosto nije istina. Prilikom izrade Master plana planerima je regulacijskim planom naloženo: Istočnu zonu resorta Palić treba oblikovati kao spa/wellness (banja) zonu iz više razloga – prvi je što je riječ »o potrebi i izraženoj političkoj volji da se Paliću vrati modernizirani banjski sadržaj i to ne samo zbog postojanja termalnog vrela u blizini nego iz povijesnih razloga (prostor je nazvan zona: C1. C6. – Spa-vodeni svijet s punktovima hrane i pića)«. Riječ je o prostoru omeđenom: »Lovranskom ulicom, Kanjiškim putem, propustom između Palićkog i Omladinskog jezera i šetalištem pokraj jezera Palić, nazvanim obala Lajosa Vermesa. Tu je u sredini zone bila nekadašnja meteorološka stanica. Na ovom prostoru i na Muškom štrandu 2010. godine slovenska firma Terme Olimija planirala je izgraditi za 25 milijuna eura novu Banju Palić, ali su na koncu odustali zbog (ne)kvalitete jezerske vode i što čelnici grada nisu mogli garantirati dobru vodu u jezeru. Od ovog događaja proteklo je 13 godina i situacija s jezerskom vodom je nepromijenjena.

Prvi čin komične operete

Nakon »odsvirane« uvertire (čija je glavna tema bila Terme Olimija) trebalo je proteći šest godina iz komične operete »Banje Palić« da se ponovo pojave glavni izvođači na sceni, jer su koncem 2016. godine, točnije 18. prosinca, gradonačelnik Subotice i predsjednik Vlade Vojvodine zajednički položili tzv. kamen temeljac uz asistenciju predsjednika Skupštine APV i potpredsjednika Vlade Srbije; ne za »Akvapark i spa centar« nego za »Izgradnju novih sadržaja na termalnom bazenu«. Moram priznati, bio sam zaprepašten kada sam pročitao službenu, po svim propisima pravilno postavljenu gradilišnu ploču, sa slikom budućeg kompleksa (u prilogu). Pošto na prilogu ne možete pročitati cijeli tekst, prenijet ću vam ono što smatram važnim. »Gradilišna tabla Grad Subotica – ‘Park Palić’ d.o.o (sljedeći red) Izgradnja novih sadržaja na termalnom bazenu (sljedeći red) Radovi na proširenju vodeno zabavnog sadržaja na prostoru muškog štranda na Paliću 1. Faza (adresa gradilišta); Investitor: Grad Subotica – ‘Park Palić’ d.o.o. (adresa, tel. E-mail www). Projektant: Artprojekt d.o.o. Beograd. Izvođači radova: 1. Gemmax gradnja d.o.o Novi Sad 2. Saniteko group. d.o.o. Podgorica  (slijede imena odgovornih) Stručni nadzor, odgovorni izvođač radova, odgovorni projektant (svi s brojevima licenci) I faza početak 26. 11. 2018. godine, završetak 18. 05. 2019. godine«. Činjenica je da su se dužnosnici Grada, APV i Vlade Srbije okupili osam dana ranije od označenog službenog početka, po mom mišljenju vjerojatno zbog toga što je 25. prosinca Božić po gregorijanskom kalendaru.

Završetak prvog čina (faze)

Radovi su završeni (s malo zakašnjenja) 29. 6. 2019. godine i obračunati (cca 2,8 milijuna eura). Došlo je do zastoja u radovima zbog nemanja novca za drugu fazu, vjerojatno se iz ovog razloga jedan od izvođača, Gemm-ax gradnja d.o.o Novi Sad, povukao. Na sceni se pojavila nova izvođačka organizacija (engleskog imena) Alex Engineering&Construction iz Beograda koja, sudeći po pisanju pojedinih portala, ima veze s Gemmax gradnjom. Postoji video zapis od 28. travnja 2020. godine na kojem možemo vidjeti kako gradonačelnik i direktor Parka Palić (obojica članovi vladajuće partije SNS-a) i direktor Alex Engineeringa iz Beograda obilaze gradilište, uz najavu nastavka gradnje nazvane II. faza. Saznajemo i to da će ova beogradska firma graditi nove »fontane-lavore« umjesto srušene zelene u centru grada. Radovi su završeni do kraja mandata gradonačelnika, znači 2020. godine. Subotica »dobija novog gradonačelnika« iz vladajuće SNS, koja prepušta koalicijskom partneru SVM-u rukovođenje Parkom Palić d.o.o. Prvi korak novog rukovodstva bio je da pozove »proračunsku inspekciju« kako bi se raščistila financijska situacija, prije nastavka radova. Nastavak slijedi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika