Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zeleni kompas za nove generacije

Projekt Mladi zEKO, financiran od strane EU programa Erasmus+, a u kojem među ostalim sudjeluje i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, privodi se kraju. Tim povodom prošle subote, 18. studenoga, u Tavankutu, na Etno salašu Balažević predstavljene su aktivnosti i glavni rezultati ovog projekta, uključujući edukativno-dokumentarni film zEKOteka, publikaciju Zeleni kompas i online učionicu zEKOteka.
Cilj projekta Mladi zEKO, koji je započeo prije dvije godine, bio je pokazati kako kreativnost i umjetnost mladih mogu biti poticaj za njihovo aktiviranje, ali i za ekološki napredak i održivi način života. Uz spomenuti Gubec, projektni partneri bili su Zavod Burja iz Rimskih Toplica, Celjski mladinski center i Likovni centar Vivoda iz Zagreba.
Pozitivni primjeri

Zeleni kompas jedan je od »proizvoda« ovog projekta. U pitanju je vodič namijenjen upoznavanju ekološki prihvatljivih praksi i primjera ekološke svijesti u uključenim lokalnim zajednicama. Publikacija potiče mlade, kao buduće nositelje društvenih aktivnosti, da u svojim lokalnim zajednicama traže projekte i inicijative usmjerene prema održivosti. Sadrži primjere dobrih zelenih praksi i preporuke za povećanje ekološke svijesti među mladima, a glede pametne potrošnje, recikliranja, racionalnog upravljanja vodom ili otpadom, ekološke poljoprivrede. 
Film zEKOteka, koji je dostupan i na Youtubeu, prikazuje tri primjera akcija unutar partnerskih organizacija, a u slučaju Tavankuta to je permakulturni vrt u kojem se, uz štednju resursa (vode), proizvodi organska, zdrava hrana (povrće).

Nove perspektive

»Projekt je važan, jer je prvenstveno fokusiran na mlade članove naše zajednice. Oni su sudjelovali u projektima, od umjetničkih radionica, prezentacije rada u permakulturnom vrtu, prikupljanja informacija za brošuru Zeleni kompas. Mislim da smo razmjenom znanja, ideja i primjera dobre prakse te posjetima drugim sredinama otvorili nove perspektive i motivirali lokalnu zajednicu da vidimo naše potencijale na kojima možemo graditi zeleniju budućnost«, kaže predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović. 
U oviru programa održane su i edukacije koje jačaju kompetencije radnika s mladima, posebice učenja temeljenog na suvremenim IKT tehnologijama, a razvijeno je i međunarodno manjinsko-kulturno partnerstvo nekoliko organizacija.
»Osim osposobljavanja i mobilnosti, projekt Mladi zEKO ima više fizičkih proizvoda – dokumentarni film koji se može gledati i preko 3D naočala, vodič Zeleni kompas, zemljovide. Na završnoj aktivnosti u Celju nastupit će jedan od naših najpoznatijih stand up komičara s temom održivosti. Zadovoljni smo, jer smo uspjeli uključiti mlade, koje je danas teško motivirati da se angažiraju u svojoj zajednici. Okupili smo mlade iz triju država, oni su pokazali da ponekad imaju i bolje ideje nego mi odrasli«, kaže Maja Milas iz Zavoda Burja koja je sudjelovala u završnoj prezentaciji aktivnosti projekta Mladi zEKO u Tavankutu.
Projekt Mladi zEKO završava 31. prosinca, a njegova ukupna vrijednost je 123.894 eura. 

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika