Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umjetnički potencijali odraslih

Programi Erasmus+ u Srbiji su najpoznatiji po studentskim razmjenama, ali oni podrazumijevaju i druge aktere i ciljeve. Dio programa odnosi se i na grupnu mobilnost odraslih i njihovo neformalno obrazovanje, a jedan takav program, naslovljen »Raznolikost kreativnosti«, realiziran je prošloga tjedna, od 16. do 19. studenoga, u Tavankutu, u partnerstvu Zavoda Burja iz Rimskih Toplica (Slovenija) i domaćima – HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. 
Cilj ovog osposobljavanja, među ostalim, bilo je motiviranje i poticanje odraslih za sudjelovanje u neformalnim umjetničkim aktivnostima, upoznavanje zelenih strategija i održivosti u kulturi i umjetnosti te suradnja među različitim akterima u lokalnim i nacionalnim zajednicama. 

Upoznavanje slamarske tehnike

Sudjelovalo je petnaestak žena iz Slovenije (Rimskih Toplica, Ljubljane) i Srbije (Tavankuta), a program je sadržavao šest radionica na tri teme. Prva tema odnosila se na kreativne umjetničke kompetencije polaznica, što je u konkretnom slučaju značilo upoznavanje stvaralaštva u tehnici slame, po kojem je Tavankut nadaleko poznat. Slamarke koje djeluju pri lokalnim HKPD-u Matija Gubec i Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame prezentirale su osnove tehnike, materijale i praksu stvaranja umjetničkih proizvoda od slame.
Drugi segment odnosio se na jačanje tzv. zelenih (ekoloških) kompetencija sudionica. Razgovaralo se o važnosti održivog načina života i korištenju lokalnih resursa, recikliranju (uz praktične vježbe za stvaranje umjetničkih djela od recikliranih materijala) kao i o poticanju kulturnih potencijala odraslih u području umjetničkog stvaralaštva. U okviru ovoga segmenta organiziran je posjet Orluškovom salašu u Tavankutu, gdje su se sudionice mogle upoznati s cirkularnom ekonomijom na selu.

Interkulturalne kompetencije

Treća tema bile su interkulturalne kompetencije, gdje su gošće iz Slovenije upoznale Suboticu, uz organizirani obilazak kulturnih centara i muzeja i upoznavanje s višeetničkom kulturnom baštinom grada Subotice i Palića. 
U sklopu programa osposobljavanja bilo je riječi i o temama kao što su projektno i kulturno upravljanje, promocija umjetničkih radova i povezivanje s različitim kulturnim i obrazovnim organizacijama te digitalni marketing. U tom kontekstu priređena je i izložba radova sudionica radionica. 
Zavod Burja iz Rimskih Toplica nevladina je organizacija fokusirana na provedbu obrazovnih programa usmjerenih na promicanje cjeloživotnog učenja te poboljšanih vještina i sposobnosti pripadnika manjina iz bivše Jugoslavije koji žive u Sloveniji.
»U radionicama u Tavankutu sudjelovale su predstavnice Zavoda Burja, koje su uglavnom pripadnice hrvatske nacionalne zajednice iz Slovenije, dijelom iz Hrvatskog društva Ljubljana. One se također, kao i slamarke iz Tavankuta, bave izradom rukotvorina. Cilj je da se osnažuju žene, posebno starije žene koje za ovakve neformalne programe ranije nisu imale prilike«, kaže Maja Milas iz Zavoda Burja.
D. B. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika