Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blagdan zaštitnice Svete Elizabete Ugarske

Katolički vjernici u Opovu su u nedjelju, 19. studenog, proslavili blagdan koji je posvećen njihovoj zaštitnici Svetoj Elizabeti Ugarskoj. Uz veliki broj vjernika, na misi su prisustvovali predsjednik općine Miloš Markov sa suradnicima, predstavnici općinskih javnih ustanova, kao i visoki republički, pokrajinski i državni dužnosnici: ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić, diplomatski savjetnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Nikola Bajić, članica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji za službenu uporabu jezika i pisma Ljubica Vuković Dulić i ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, prenio je Glas Opova.
Ministar Žigmanov je istakao realizaciju lokalnih projekata i Opovo kao dobar primjer suradnje i solidarnosti među građanima.
»Nevelika zajednica katolika u ovom krasnom banatskom malom mjestu je živa i došli smo s njima proslaviti njihovu zaštitnicu Svetu Elizabetu Ugarsku i vidjeti što su uradili u svom razvoju. Impresivno je kada je u pitanju uređenje i osuvremenjenje sadržaja unutar crkve, a isto je tako kada je u pitanju župni dvor. Također, lijepo je vidjeti da je suradnja s pravoslavnom crkvom i građanima srpske nacionalnosti fantastična, da je dobra međusobna solidarnost i podrška, što nas čini radosnim, tako da ćemo Opovo uvijek isticati kao primjer dobrog suživota, suradnje i solidarnosti među građanima«, izjavio je Žigmanov.
Predsjednik općine Miloš Markov je čestitao blagdan katoličkim vjernicima uz poruku da je uzajamno uvažavanje i poštovanje tradicija u Opovu.
»Želio bih prije svega svim građanima rimokatoličke vjeroispovijesti čestitati kirbaj i poželjeti da ga lijepo proslave. Mi kao lokalna samouprava smo uvijek tu da podržimo svaku vjersku inicijativu na postulatima uzajamnog razumijevanja i poštovanja i realizaciji zajedničkih projekata u interesu naše lokalne zajednice«, poručio je Markov.
Predsjednik crkvenog odbora opovačke katoličke župe Željko Horvat zahvalio se svima koji su dali podršku u realizaciji projekta obnove župnog doma u Opovu.
»Koristim priliku zahvalitii se vjernicima na velikoj pomoći, također i čestitati im blagdan i da u zdravlju i veselju proslave kirbaj. I ove godine realiziramo projekte na rekonstrukciji župnog doma, tako da bih se zahvalio našim vjernicima na donacijama kao i dobroj suradnji s našim susjedima iz pravoslavne zajednice«, rekao je Horvat.
Nakon mise u župnom domu priređena je svečanost povodom proslave kirbaja, prenio je Glas Opova.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika