Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska izborila Europsko prvenstvo

Pobjedama protiv Latvije (2:0) i Armenije (1:0), u posljednjem kvalifikacijskom prozoru nogometna reprezentacija Hrvatske uspjela je osvojiti, nakon listopadske katastrofe, toliko željeno drugo mjesto i vizu za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine. Ruku na srce, upravo je posljednji protivnik Armenija u velikoj mjeri pridonijela sretnom raspletu, odigravši u prethodnom kvalifikacijskom kolu neodlučeno protiv izravnog konkurenta Walesa i omogućila vatrenima da sami, u posljednjem susretu,  odlučuju o svojoj sudbini. Ali, stara je maksima: sreća prati hrabre!

Kvalifikacije za nauk

»Sve je dobro što se dobro završi«, također je poznata poslovica i nažalost po navijačke nerve, često izgovorena u brojnim hrvatskim kvalifikacijskim epizodama. A bilo je tako i ovoga puta. Umjesto »laganice« u skupini s Turskom, Walesom, Latvijom i Armenijom, izabranici Zlatka Dalića umalo su prošli ko bosi po trnju nakon listopadskih kikseva protiv Turske u Osijeku (0:1) i Walesa u Cardiffu (1:2). I dočekali, poslije dugo, dugo vremena da ovise o drugima – rezultatima izravnog konkurenta Walesa. Ponovimo: ponovno srećom (baš tako) koja je vatrene pomazila uslugom Armenije, u utorak 22. studenoga Hrvatska je imala sve u svojim nogama. Na svom terenu, pred svojim navijačima. A bilo ih je više od 20.000 na Maksimiru u prohladnoj jesenskoj večeri. Zahvaljujući golu povratnika u reprezentaciju Ante Budimira (odličan centaršut braniča Sose) Hrvatska je uspjela izboriti plasman na Europsko prvenstvo. Sama bez ičije pomoći. Iako je i Turska ostala neporažena protiv Walesa u Cardiffu (1:1).
Zbog svega navedenoga ove kvalifikacije bi trebale ostati za nauk, jer su bile pravi »rollercoster« od toploga do hladnoga i natrag. Domaći kiksevi protiv Walesa (1:1), Turske (0:1) – 4 boda, te neplanirani gostujući poraz u Cardiffu (1:2) – 3 boda. Jedini sjaj je gostujuća pobjeda protiv Turske (2:0) +3 boda i sve četiri pobjede protiv Armenije i Latvije +12 bodova.
Sada slijedi sedam mjeseci »mira«, konsolidacije i temeljitih priprema za Europsko prvenstvo u Njemačkoj iduće godine. Zlatko Dalić ima odlične nogometaše i vrijeme će raditi za njega, osobito kada su u pitanju brojni ozlijeđeni nogometaši (Perišić, Kovačić, Oršić, Petković i dr.). Ali, o tom – potom! Sada treba uživati!
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika