Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stručni skup za prosvjetne djelatnike u Osijeku

Hrvatsko nacionalno vijeće i HPD Bela Gabrić su i ove godine organizirali stručni skup u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje uz potporu Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.
Stručni skup organiziran je za odgojitelje, učitelje razredne nastave, učitelje i nastavnike predmetne nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini, a održan je 25. studenoga u prostorijama I. Gimnazije u Osijeku. Cilj skupa bio je jačanje profesionalnih i stručnih kompetencija odgojitelja, učitelja i nastavnika koji rade na hrvatskom jeziku u Srbiji. 
Stručni skup otvorila je prof. Daria Kurtić, v. d. ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje. U uvodnim riječima istaknula je važnost međusobne suradnje te nastavak realizacije postojećih projekata kao i proširenje novim. Riječi dobrodošlice uputila je i prof. Luja Zamečnik, predstojnica Podružnice Osijek – viša savjetnica za predškolski odgoj.
Sudionici su prisustvovali predavanjima više savjetnice za kemiju dr. sc. Olgice Martinis čija je tema bila »Poučavanje prirodnih znanosti od najranije dobi«, a zatim i višeg savjetnika za vjeronauk prof. Dalibora Adžića koji je govorio o motivaciji u nastavnom procesu. Nakon dva predavanja uslijedila je podjela po skupinama. Odgojitelji su sudjelovali u radionici više savjetnice za razrednu nastavu mag. prim. educ. Snježane Lustig koja ih je upoznala s izazovima poučavanja alfa generacije. Učitelji razredne nastave i nastavnici jezika s višom savjetnicom za hrvatski jezik i književnost prof. Anđom Suvala kroz radionicu su prošli temu »Aktivno učenje u nastavi«. S nastavnicima predmetne nastave viša savjetnica za geografiju prof. Sonja Burčar kroz radionicu je obradila temu »Učimo kako učiti (i poučavati)«.
Stručnom skupu prisustvovale su i predsjednica Odbora za obrazovanje pri HNV-u Nataša Stipančević i predsjednica udruge HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal.
»Smatram da su ovakve vrste edukacija i stručnih skupova od velike važnosti za one koji rade u nastavi na hrvatskom jeziku u Srbiji. Mi smo ti koji pored obitelji sudjelujemo u odgoju i odrastanju svakog djeteta u našem sustavu. Na predavanjima smo imali prilike razgovarati na temu kako motivirati učenike, ali smatram da to u velikoj mjeri dolazi i od predavača te da i oni sami trebaju biti motivirani kako bi i u djeci probudili isto. Svakako da ovakav vid edukacije pomaže i u našem međusobnom povezivanju te boljoj suradnji, kako među onima koji rade u vrtićima tako i u osnovnim i srednjim školama. Kvaliteta nastave na hrvatskom jeziku polazi i od predanosti i posvećenosti predavača«, rekla je Stipančević.
Podsjetimo, u travnju ove godine su djelatnici Agencije za odgoj i obrazovanje održali stručni skup u Subotici, nakon toga je uslijedilo ljetni stručni skup u Dubrovniku, a zatim u Osijeku.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika