Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umro Luka Plesković, otkrivanje spomenika caru Jovanu Nenadu

25. studenoga 1934. – Naše slovo piše da je najveći čehoslovački časopis za politiku, ekonomiju i društvo Zahraničny Politika (u kojem surađuju Tomáš Masaryk, Edvard Beneš i svi ostali intelektualci Čehoslovačke) donio dulji prikaz knjige Lazara Stipića Istina o Mađarima (1929.).

26. studenoga 1927. – Az Est (Budimpešta) piše da je Luka Plesković, veliki župan Subotice i povjerenik vlade Mihálya Károlyija 1918. (u vrijeme smjene vlasti u Subotici), kasnije zastupnik u Narodnoj skupštini u Beogradu, umro u Subotici u 56. godini života.

27. studenoga 1975. – Subotičke novine pišu da Dramska sekcija KUD-a Bunjevačko kolo proširuje svoje redove. »Mladi iz srednjih škola, radnička omladina i studenti pokazuju veliko interesiranje za rad u ovoj sekciji. Nagrade u vitrinama ovog društva potvrda su predanog rada mladih glumaca amatera«, piše list.

27. studenoga 1938. – Naše slovo piše da je ban Dunavske banovine Svetislav Rajić imenovao za predsjednika općine grada Subotice Marka Jurića, a za potpredsjednika Slobodana Miladinovića. Marko Jurić bio je jedan od hrvatskih prvaka koji su sudjelovali na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. studenoga 1918., kada je proglašeno priključenje Bačke, Banata, Baranje i Srijema Srbiji. Jurić je kasnije sudjelovao i na velikoj bunjevačkoj skupštini u Subotici, 4. lipnja 1941., na kojoj je proglašeno poništenje odluka Velike narodne skupštine u Novom Sadu 1918.

27. studenoga 1990. – Dnevnik prenosi riječi Bele Tonkovića, predsjednika DSHV-a pred izbore 1990.: »DSHV se zalaže za takvu pokrajinu u kojoj bi Vojvodina zadržala svoj politički i ekonomski subjektivitet. Ovu tezu zasnivamo na činjenici da je Vojvodina višenacionalna sredina u kojoj postoji svijest o autonomnosti te sredine i tog teritorija. Svi problemi bi se daleko lakše rješavali ovdje, a ne negdje izvan našeg teritorija. Za ove ciljeve ćemo se zalagati isključivo demokratskim metodama«.
28. studenoga 1946. – Hrvatska riječ piše da će Ivo Andrić u Subotici 28. studenoga održati predavanje (»Dojmovi iz Staljingrada«) u Gradskom kazalištu. Predavanje organizira Društvo za kulturnu suradnju sa SSSR-om u Subotici. 

29. studenoga 1923. – Nova pošta piše da je Mihovil Katanec, odvjetnički vježbenik položio odvjetnički ispit u Novom Sadu. Katanec je bio politički prvak i kulturni djelatnik subotičkih Hrvata između dva svjetska rata. 

30. studenoga 1923. – Nova pošta piše da je Bela Ostrogonac, subotički liječnik, vjerio Anušku Pirk, kćerku Josipa Pirka, veleposjednika iz Darde (Baranja). Ostrogonac je bio član više hrvatskih političkih i kulturnih organizacija u Subotici. 

1. prosinca 1923. – Nova pošta piše da je Andrija Pletikosić, veliki župan Subotice, proslavio svoj imendan u hotelu Beograd (Subotica). Među gostima, koji su čestitali Pletikosiću imendan, bio je i belgijski konzul i ravnatelj električne centrale u Subotici Jean Bastelica.

1. prosinca 1927. – Neven piše da je 27. studenoga obavljeno svečano otkrivanje spomenika cara Jovana Nenada u Subotici. U zastupstvu kralja Aleksandra Karađorđevića prisustvovao je princ Pavle Karađorđević. Mijo Mandić održao je govor o caru Jovanu Nenadu, koji je predvodio Srbe u borbi protiv Turaka-Osmanlija i mađarskih feudalaca 1526.-27.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika