Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Šesnaesti svezak Leksikona predstavljen u Zagrebu

ZAGREB – Šesnaesti svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca predstavljen je i u Zagrebu, prošloga petka, 24. studenoga, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. 
U predstavljanju su sudjelovali glavni urednik Leksikona dr. sc. Slaven Bačić, publicist i leksikograf, također član uredništva Leksikona Eduard Hemar te pročelnik Sveučilišnog odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, također i član uredništva Leksikona izv. prof. dr. sc. Mario Bara.
Izv. prof. dr. Mario Bara naglasio je kako je rad na Leksikonu zahtjevan i dugotrajan, ali da je projekt vrijedan toga jer nudi mnoštvo informacija o temi koja nije toliko poznata javnosti. Dr. sc. Slaven Bačić kazao je kako je 16. izdanje okupilo 182 autora, u njemu se nalaze 272 članka, od čega su 204 biografije, što je najviše biografija u dosadašnjim izdanjima. 
Foto: ika.hr

Antun Vidić na festivalu književnosti u Zagrebu

ZAGREB – Na V. svjetskom festivalu hrvatske književnosti u Zagrebu, održanom od 15. do 17. studenoga, sudjelovao je i Antun Vidić iz Budimpešte, koji je podrijetlom iz Subotice. Ovom prigodom predstavljena je njegova knjiga memoara Sam i svoj objavljena prije tri godine. Osim autora, o knjizi su govorili književnik dr. sc. Mijo Karagić i književnik i povjesničar Đuro Vidmarović. 
Na festivalu je bilo riječi o položaju hrvatskih književnika u državama u kojima žive, kao i o vezama s matičnom hrvatskom kulturom i književnošću. Organizator festivala je Hrvatska kulturna zaklada, a suorganizatori su Matica hrvatska i Društvo hrvatskih književnika. 

Koncert u čast Dore Pejačević

NOVI SAD – U dvorani Kulturnog centra Novog Sada u utorak je održan koncert kojim je obilježena 100. obljetnica smrti glasovite hrvatske skladateljice Dore Pejačević (1995. – 1923.). Skladbe Dore Pejačević izvele su: Lorena Milina (violina), Alma Hodžić Pašić (klavir) i Lidija Pauli (violončelo).
Koncert je realiziran u sklopu programa kulturne promidžbe Hrvatske u svijetu koji provodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a organizator je bilo Veleposlanstvo R. Hrvatske u Beogradu. 

Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata

SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor iz Sombora će večeras (petak, 1. prosinca) održati prezentaciju knjižnice i digitalizirane arhivske građe u šah-sali Hrvatskoga doma. Početak je u 18 sati.

Večer ikavice u Stanišiću

STANIŠIĆ – HKD Vladimir Nazor organizira Večer ikavice u Stanišiću, koja će biti održana u subotu, 2. prosinca, u MKD-u Endre Ady. Sudionici programa izvode pjesme i poeziju na ikavici (hercegovačkoj, dalmatinskoj, bosanskoj, šokačkoj i bunjevačkoj), a sudjeluju recitatori, etno skupine i KUD-ovi iz Hrvatske, BiH i Srbije. Početak je u 17 sati. 

Božićni koncert u Monoštoru

MONOŠTOR – KUDH Bodrog priređuje Božićni koncert koji će biti u subotu, 9. prosinca, u crkvi svetog Petra i Pavla u Monoštoru, s početkom u 19 sati. Na ovaj način, udruga u vrijeme blagdanskog ozračja želi s publikom podijeliti radosne glazbene trenutke bogate pučke tradicije Hrvata Monoštora. 

Izložba božićnjaka u Subotici

SUBOTICA – Etnološki odjel Blaško Rajić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović priređuje 27. Izložbu božićnjaka koja će biti postavljena u predvorju Gradske kuće u Subotici. Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 11. prosinca, u 19 sati. 

Humanitarni tamburaški koncert

SUBOTICA – Koncert humanitarnog karaktera pod nazivom »Muzikom protiv bolesti« bit će održan u srijedu, 13. prosinca, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19.30 sati. Cilj koncerta je da se prikupe novčana sredstva koja će pomoći liječenje dječaka Lea Milića iz Subotice. Nastupaju ansambli Uspomena, Ruže, Tajna i Amanet. Na ulazu u Veliku vijećnicu bit će postavljena kutija za humanitarnu pomoć.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika