Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U susret značajnoj obljetnici

»Za obnovu crkve dobili smo dvije 
značajne donacije od Pokrajinske vlade i Ministarstva vjera. Ove godine nam je u planu zamjena stolarije. Za iduću godinu ličenje crkve iznutra«, kaže vlč. Živkoviće 


Svečanim euharistijskim slavljem 23. studenoga u Hrtkovcima je proslavljen crkveni god sv. Klement, papa i mučenik. Proslava crkvenog goda bila je i u znaku obilježavanja predstojeće velike obljetnice, 200. godišnjice župe Hrtkovci i prve obljetnice rada HKD-a Dr. Nikola Dogan u Hrtkovcima.
Izgradnja prve crkve u Hrtkovcima započeta je 1750. godine. Bila je sagrađena od drveta i nije imala propovjedaonice. Izgradnja nove crkve počinje 1811. Mitrovački župnik i dekan Karlo Pavić  blagoslovio je crkvu 23. studenoga 1824. godine. Pozdravljajući sve prisutne župnik Ivica Živković izrazio je zahvalnost što je sveti Klement i ove godine okupio brojne vjernike iz nekoliko župa i goste iz Hrvatske te ih međusobno povezao u župi koja će iduće godine proslaviti svoju značajnu obljetnicu. 
»U vrijeme kada je crkva posvećena i stavljena na upotrebu narodu Božjem vrijeme je bilo slično današnjem. Vladala je nesloga. Zato u molitvi svi zajedno molimo za mir, slogu i jedinstvo koje nam je prijeko potrebno«, poručio je vlč. Živković.
U susret svečanosti proslave obljetnice u planu je restauracija crkve. 
»Radovi su trebali početi ove godine, ali nismo uspjeli odgovoriti na zahtjeve Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Za obnovu crkve dobili smo dvije značajne donacije od Pokrajinske vlade i Ministarstva vjera. Ove godine nam je u planu zamjena stolarije. Za iduću godinu ličenje crkve iznutra«, kaže vlč. Živkoviće te dodaje da mu je iznimno drago što je novoosnovana hrvatska udruga Dr. Nikola Dogan u Hrtkovcima okupila brojne članove koji su se uključili u rad. 
Misno slavlje predvodio je vlč. Aleksandar Kovačević, župnik u Beški i Maradiku, u koncelebraciji sa svećenicima s područja Srijema. 
»Sveti Klement je žestoko i smjelo nastupao protiv hereza i krivovjerja svojega vremena. I današnji svijet je ispunjen mnogim krivim vjerovanjima i krivim izborima. Najveća hereza današnjice koja se kao pošast širi jeste bezboštvo i neposluh prema Bogu i silna želja da se čovjek ostvari bez Boga ili uz pomoć svojih krivih božanstava kao što su položaj, profit, napredak, slava, hedonizam«, istaknuo je vlč. Kovačević te poručio vjernicima da Isus ne traži od nas da izgubimo materijalni život da bismo sačuvali vječni nego da svojim životom svjedočimo da nismo usmjereni samo na sebe već da se u ljubavi dajemo za druge.
Osim velikog broja vjernika iz Hrtkovaca, susjednih mjesta i župa u Srijemu, misnom slavlju su nazočili savjetnik u kabinetu ministra za ravnomjerni regionalni razvoj Darko Baštovanović, predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković, predstavnici Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Banata i Bačke Anka Umićević, predsjednica mjesne zajednice, učitelji i učenici osnovne škole u Hrtkovcima i članovi Mađarskog kulturno-umjetničkog društva Sándor Petőfi iz Nikinaca.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika