Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podsjećanje na zločine nad Hrvatima

Povodom nove optužnice za nepoštovanje suda protiv Vojislava Šešelja i još četvero članova SRS-a, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) postavili su ploče u Hrtkovcima s ciljem da podsjete javnost na zločine protiv čovječnosti za koje je osuđen lider Srpske radikalne stranke i kandidat za mjesto narodnog zastupnika. 
»Znakovi pored puta postavljeni su u blizini kuće ovog osuđenog ratnog zločinca koja je podignuta u ovom vojvođanskom mjestu, a koja je ništa drugo do omaž zločinu«, navodi se u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).
U ovoj organizaciji ističu kako odnosi između Srbije i Hrvatske nisu na zadovoljavajućoj razini što potvrđuje i posljednji primjer protjerivanja dužnosnika iz veleposlanstava u Beogradu i Zagrebu. »Neprijateljstva iz prošlosti koriste se kao oružje protiv svih koji se usude graditi nove oblike suradnje kao i odnose koji nisu zasnovani na šovinizmu. Na taj način je počela i ovogodišnja izborna kampanja kada su gradovi u Srbiji oblijepljeni plakatima na kojima se oporbeni političari prikazuju u ustaškoj uniformi samo zbog činjenice da žele graditi dobrosusjedske odnose sa zemljama regije«, navodi Inicijativa mladih za ljudska prava.
Ova organizacija podsjeća na posljednje godišnje izvješće Europske komisije o napretku Srbije k EU u kome se ukazuje na izostanak istinske posvećenosti istrazi i donošenju presuda u predmetima za ratne zločine uz naznaku da je tempo u procesuiranju značajno usporen posljednjih godina. 
»U izvješću se naglašava i da veliki broj medija i političkih stranaka nastavlja davati potporu ratnim zločincima kao i njihovo prisustvo u javnom prostoru u kom neometano šire govor mržnje. S druge strane, politički progon i pritisci usmjereni k onima koji se bune protiv veličanja ratnih zločinaca i poricanja zločina ne jenjavaju«, navodi se u priopćenju.
YIHR naglašava da predizbornom koalicijom sa Srpskom radikalnom strankom za lokalne izbore u prosincu vladajuća Srpska napredna stranka na do sada neviđen način normalizira kampanju zastrašivanja i zločine protiv čovječnosti nad hrvatskim stanovništvom u Hrtkovcima. 
»Ne čudi nas koalicija SNS-a i SRS-a imajući u vidu ranije izjave predstavnika SNS-a poput Aleksandra Martinovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od 4. rujna ove godine kada je u Narodnoj skupštini Srbije negirao da je Šešelj osuđen za ratne zločine i tom prilikom izjavio da ‘nijedan Hrvat nije protjeran iz Hrtkovaca’.« 
»Svi politički akteri u izbornoj kampanji imaju obvezu postupati dostojanstveno i moraju se uzdržati od zapaljivih ratnohuškačkih izjava kojima se vrijeđaju žrtve bilo koje nacionalnosti. Dužnost svih sudionika u izbornoj utrci je da o dobrosusjedskim odnosima i normalizaciji od kojih nam ovisi budućnost razmišljaju i tijekom svoje političke kampanje, što je uostalom i sastavni dio europskog puta na kom se Srbija nalazi«, navodi YIHR.
U ovoj organizaciji podsjećaju kako zlouporaba patnje žrtava kako bi se potpirivao nacionalizam kod birača, poricanje zločina i normaliziranje političkog angažmana osuđenih ratnih zločinaca predstavlja ideološku pripremu novog ciklusa ratnog nasilja. 
»Godišnjica zločina na Ovčari pravi je povod za izraz poštovanja prema žrtvama ratnih zločina od strane izbornih lista u Srbiji«, zaključuje u priopćenju YIHR.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika