Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cilj zastupnička i mjesta u institucijama u kojima se donose odluke

Pokrajinsko izborno povjerenstvo progasilo je izbornu listu »Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Usame Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka«, koju je podnijela Koalicija »Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu – DSHV – SPP«. Lista nosi broj 8 i ima položaj izborne liste nacionalne manjine.

Žigmanov: Vladavina prava, decentralizacija, ravnomjerni razvoj

Na listi su 34 kandidata za zastupnike u Skupštini AP Vojvodine. Nositelj i prvi na listi je Tomislav Žigmanov. Drugi na listi je Goran Kaurić, a treća Renata Kuruc. Četvrto mjesto zauzima članica SPP-a Binasa Sokolović. Narednih šest mjesta zauzimaju kandidati DSHV-a: Dario Bošnjak, Marica Stantić, Ninoslav Radak, Josipa Vojnić Tunić, Zlatko Načev i Mladen Petreš. Na 11. mjestu je članica SPP-a Emina Čaušević. Sljedeći na listi su kandidati DSHV-a: Zoran Čota, Ivan Tumbas, Marijana Čović, Nataša Stipančević, Dragan Dražić, Nikola Pavlić, Mira Tumbas, Matilda Pelhe, Slaven Dulić i Tome Vojnić Mijatov. Na 22. mjestu je SPP i njihov kandidat Ajnur Toplica. Do kraja liste slijede kandidati DSHV-a: Irena Vojnić Hajduk, Antun Lulić, Helena Štrbo, Željko Šeremešić, Tomislav Stipić, Antonija Rudić, Petronela Skenderović, Aleksandar Lakatuš, Tomislav Brkljača, Krunoslav Đaković, Snežana Đaković i Darko Baštovanović.
Koalicija »Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu – DSHV – SPP« izbornu listu predala je Pokrajinskom izbornom povjerenstvu u petak, 24. studenoga. DSHV je potpise prikupljao od 18. do 23. studenoga i za šest dana prikupljeno je 2.118 potpisa. 
Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a i nositelj liste, kazao je nakon njezine predaje izbornom povjerenstvu da su DSHV i SPP stranke zainteresirane za budućnost Srbije i predajom koalicijske liste za izbore za zastupnike u Skupštini AP Vojvodine svjedoči to svoje temeljno opredjeljenje. 
»Naš savez je savez bliskih stranaka koje se okupljaju oko iste političke platforme. Nama je cilj da Srbija bude zemlja u kojoj će vladavina prava biti ostvarena u velikom obimu, gdje će se pitanje decentralizacije rješavati onako kako se to rješava u suvremenim demokratskim pluralnim društvima, da se sva područja, a naročito ona u kojima žive pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica, ravnomjerno razvijaju, da stupanj kvalitete života bude jednak za sve građane u Srbiji, naročito za pripadnike bošnjačkog i hrvatskog naroda i da, kada su u pitanju manjinske politike, i dalje nastavimo razvijati one prakse ostvarivanja manjinskih prava koje su u funkciji očuvanja identiteta«, kazao je Žigmanov.

Kurtović: Glas u interesu naših naroda

Predaji liste u ime Stranke pravde i pomirenja prisustvovao je dopredsjednik Rejhan Kurtović. 
»Naša koalicija ‘Ujedinjeni za pravdu’ ovim činom pokazuje da vodimo računa o svim razinama vlasti u Srbiji i aktivno sudjelujemo i na pokrajinskim izborima. SPP će predati listu za Grad Beograd, a također sudjelujemo i na lokalnim izborima. Time pokazujemo zainteresiranost naših zajednica da sudjelujemo u političkom životu Srbije. Cilj naše koalicije je sudjelovanje u svim budućim procesima u Srbiji, da zajednički s većinskim narodom gradimo multinacionalno i multikulturalno društvo, gdje ćemo kao pripadnici manjinskih naroda dati svoj doprinos daljem razvoju demokratskog društva. Svojim kontaktima bit ćemo mostovi suradnje između naših nacionalnih država i Srbije«, kazao je Kurtović.
Koalicija DSHV-a i SPP-a sudjeluje i na republičkim izborima, također kao lista nacionalne manjine. Lista je pod brojem 8 i nosi naziv »Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini«. Bošnjačko-hrvatska koalicija ima status izborne liste nacionalne manjine na izborima za zastupnike Skupštine Srbije.
Na listi je 65 kandidata za zastupnike, koje je potpisima podržalo 6.336 birača (za manjinske stranke ili koalicije je dovoljno 5.000 potpisa za predaju liste). 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika