Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Završen projekt »Povratak korijenima«

Bakar (Hrvatska), Subotica (Srbija), Molise (Italija) i Veliki Petarštof (Austrija) četiri su destinacije u četiri države u kojima žive Hrvati, a u kojima je tijekom protekle četiri godine realiziran projekt »Povratak korijenima«. Ovaj Erasmus+ projekt okupio je pripadnike hrvatskih nacionalnih manjina: moliške, bunjevačke i gradišćanske Hrvate i učenike koji žive u Hrvatskoj iz Bakra, škole koja je idejni tvorac projekta. Učenici škola su se na ovaj način povezali sa svojom matičnom domovinom u cilju osnaživanja u očuvanju kulture i jezika, tradicijskih igara i svoje baštine. 
Iz Subotice u projektu su sudjelovali učenici Osnovne škole Ivan Milutinović i o tome smo već u nekoliko navrata pisali. Kao posljednja aktivnost projekta »Povratak korijenima« roditeljima i učenicima su 21. studenoga 2023. godine u prostorijama škole predstavljeni uradci koji su nastali kao krajnji produkt. Tako su svima podijeljene Slikovnica s pregledom aktivnosti, Kuharica i Razlikovni rječnik s poslovicama. Iako su samo sudjelovali u njihovom stvaranju, bila je velika sreća i zadovoljstvo u rukama držati ove uratke.
»Pored mobilnosti na kojima su učenici sudjelovali u zajedničkim radionicama, a koje su imale za cilj predstaviti bogatu kulturnu baštinu svake škole partnera, tijekom projekta se usporedo radilo i na izradi krajnjih produkta projekta«, rekla nam je koordinatorica projekta u Subotici Sanja Dulić i dodala: »Učenici su prikupljali recepte svojih baka, zapisivali su riječi koje su karakteristične za bunjevačku ikavicu i tražili izreke koje se mogu povezati s danim riječima. Bogatstvo knjiga sastoji se u tome što smo uspjeli spojiti četiri hrvatska dijalekta, četiri različite kuhinje, usporediti ih i predstaviti u knjizi koju su stvarali sami učenici. Učenici kao urednici i sakupljači narodnog blaga su pravili i slikali jela koja su uvrštena u Kuharicu, a u Rječniku su ilustrirali riječi koje su predstavljene. U tri male knjižice je utkano mnogo ljubavi prema baštini naroda iz kojeg potječemo, na svaku od ovih knjižica smo ponosni jer će nas one uvijek podsjećati na dane provedene u projektu, na divne ljude koje smo imali priliku upoznati i na dane nastale tijekom svake mobilnosti«.
Vidno zadovoljni bili su i roditelji djece koja su sudjelovala u projektu te su na prezentaciji u školi ispričali svoja iskustva tijekom njegova trajanja.
Kakvi su dojmovi djece koja su tijekom četiri godine i odrasla uz ovaj projekt bilo je interesantno čuti.
Pavao Piuković: »Sve mi se dopalo i bilo mi je lijepo kad smo bili u Novom Sadu i Beču«.
Magdalena Suknović: »Meni se najviše svidjelo to što sam imala priliku upoznati kulturu i način rada u školama koju pohađaju Hrvati izvan Srbije i Hrvatske. Bilo mi je drago vidjeti gdje stanuju i obići njihove države i gradove«.
Iva Bačlija: »Meni se najviše dopalo putovanje u Bakar. Upoznala sam nove prijatelje koji su jako dobri. Imali smo zajedničke aktivnosti, učili glagoljicu, pravili slova od gline, posjetili otok Krk, vozili se brodom, bili u crkvi svete Lucije i vidjeli Baščansku ploču«.
Andrija Ivanković: »Sva putovanja su mi bila dobra, ali bih izdvojio Austriju jer smo tamo upoznali puno novih drugara s kojima smo i danas ostali u kontaktu. Bilo je veoma zanimljivo iskustvo«.
Lucija Vuković: »Prije projekta nisam znala da postoji toliko Hrvata širom svijeta. Naučila sam neke riječi koje se drugačije izgovaraju na njihovom narječju. Na primjer riječ ćup se u Moliseu kaže minara, u Bakru žmulj, a u Velikom Peterštorfu vrč«.
Tijana Stantić: »Ovakva putovanja se mogu doživjeti samo jednom u životu. Prilika je jedinstvena. Meni osobno je bilo jako lijepo, puno sam naučila i preporučujem svima da sudjeluju u ovakvim projektima«.
Luka Kujundžić: »Preporučio bih svima sudjelovanje u ovakvim projektima, jer upoznajemo puno različitih ljudi i doživimo puno lijepih sjećanja. Pored svih putovanja i druženja, sudjelovali smo u raznim radionicama i aktivnostima projekta«.
Borna Dulić: »Preporučio bih projekt svima, jer je to jedna od prilika u životu koju ne bi trebalo propustiti jer je to lijepa prilika upoznati nove prijatelje i vidjeti razna mjesta i lijepe pejzaže. Sudjelovao sam u mnogim aktivnostima i mislim da su korisne jer smo naučili puno o drugim kulturama i običajima«.
Iz Osnovne škole Ivan Milutinović u Subotici ne kriju zadovoljstvo postignutim. 
Jelena Vidaković Mukić: »S djecom sam sudjelovala u realizaciji projekta ‘Povratak korijenima’ i završnom izlaganju na nastavničkom vijeću i roditeljskom sastanku. Zatvaramo projekt s veoma lijepim iskustvima, divnim poznanstvima, odličnim knjižicama i rado iščekujemo nove projekte«.
A novih projekata će sigurno biti, jer kako doznajemo od Sanje Dulić već su konkurirali na novi K2 Erasmus projekt, samo čekaju rezultate natječaja. No, nema predaha. Najavljuju na proljeće dolazak škole iz Koprivničkog Ivanca, s kojom su stupili u kontakt suradnjom na projektu preko eTwinning portala. Za one koji žele uvijek ima načina kako.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika