Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Beskrajni valovi oduševljenja

Nikad nisam započela pisati serijal ili seriju vezanih tekstova, jer volim slijediti slobodu inspiracije. Ne volim se obvezati da ću u sljedećem broju napisati neki tekst za koji možda u tom trenutku nemam inspiraciju. Pisati u zanosu i nadahnuću mi je najdraže. Ali svi oni koji pišu znaju da to nije svakodnevna pojava. Ima dana kada ti riječi ne dolaze, kada je glava prazna i kada se tekst gura. Ali imati kolumnu ili redoviti članak ne dopušta vam luksuz da pišete samo kad vas uhvati inspiracija, to također zahtijeva profesionalizam.
Čini se da sa serijalom Amazonia neće biti problema kada inspiracija bude u pitanju. Cijela Južna Amerika me fascinira, pogotovo Amazonija i zato nisam zabrinuta. Brinem se samo kako ću u jedan članak sastaviti ono što me zanima u nekoj od zemalja. Za početak, dobra je ideja skratiti uvod.

Brazil

Neću se baviti osnovnim podacima o zemlji već ću izdvojiti neke meni bitne odrednice. Dakle, u Brazilu svakako izdvajam Rio de Janeiro, prije svega zbog poznate statue, a potom i zbog plaža Ipanema i Copacabana. Od nekih najpopularnijih i izvikanih definicija ne mogu pobjeći, jer im ne mogu odoljeti. Uz to, prvo kip Krista Otkupitelja na brdu Corcovado, zatim poznate plaže za surfanje i onda može sve ostalo.
Među vrlo popularnim atrakcijama Brazila kojima ne mogu odoljeti izdvojit ću najveći festival na svijetu. Uz potvrdu Guinnessovog rekorda, karneval u Riju najveća je karnevalska svečanost. Ogromne povorke, ritmovi sambe, najšarenije nošnje, pjesma i ples... Ne znam koliko svi znaju, ali karneval je zapravo kršćanska tradicija završnog slavlja noći prije 40 dana korizme.
Kad jednom počnete koristiti epitet najvećeg, teško ga se odreći, pogotovo kada je riječ o Brazilu, jednoj od najvećih zemalja na svijetu. I upravo tu se nalaze slapovi Iguazu. Slapovi koji se nalaze na rijeci Iguazu čine najveći sustav vodopada na svijetu. Sam naziv rijeke i vodopada znači »velika voda«. Iako je većina slapova na argentinskoj strani, cijela rijeka teče kroz Brazil, a pogled je spektakularan.

Beskrajni plimni val

I dok čekam priliku vidjeti najveće valove na svijetu u Nazareu, otkrivam nove valove vrijedne mog divljenja. Svakako je među prvima beskrajni plimni val koji putuje i po 800 kilometara. Riječ je o pororoco valu na rijeci Amazon. Ovaj fenomen započinje velikom praskom u trenutku kada voda Atlantskog oceana dođe do ušća Amazona te stvori veliki val koji hranjen vjetrovima napreduje po rijeci. Razumije se: surferi su od toga napravili veliku priču, a razumije se – njihov najveći izazov nije samo ovaj čudnovati i beskrajni val nego i sve ono što on nosi. Tako se valovima kovitla iščupano drveće, ali i niz divljih životinja koje obitavaju u rijeci poput aligatora, anakondi i pirana.
Brazilske rijeke su fenomenalne i stvaraju veličanstvene fenomene. Sljedeći fenomen koji me je osvojio je Mjesečeva dolina. Ovaj nevjerojatan prizor nastao je vijuganjem rijeke Sao Miguel. Sam kamen nastao je hlađenjem lave koju je potom isklesala rijeka, tako da sada krajolik podsjeća na Mjesečevo tlo. Iako se rijeka dobrim dijelom povukla, pa se područjem može hodati, tijekom kišne sezone veliki dio područja je pod vodom.
Ima još mnogo fenomena koje Brazil sprema za sve one koji ih žele otkriti. Postoji gradić poznat po velikom broju blizanaca. Zatim, neizbježni fenomen svijetleće humke termita, te neobičan susret rijeka, i to Rio Negro i gornjeg Amazona, poznatijeg kao Rio Salimoes. Susreću se i teku paralelno jedna s drugom gotovo šest kilometara.
Da nikada neću uspjeti niti pronaći sve što bih podijelila, pa ni napisati, istina je koja mi je jasna. Ali da će me nekada, u moru otkrića koja me vesele, radovati ona koja nisam uspjela otkriti, istina je koja mi je jako draga.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika