Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uključiti manjinske politike u politiku cijele zemlje

»Nije česta situacija da se trinaest različitih ljudi objedini oko bilo čega u našoj Srbiji i zbog toga je ovo jedan važan korak. Važan je za nacionalne zajednice, jer ako se mi možemo razumjeti koji smo porijeklom s različitih geografskih područja, onda se sigurno možemo razumjeti i s većinskom zajednicom. To do sada nije bilo moguće i mi ne predstavljamo ni poziciju ni oporbu, nitko za nas nije skupljao potpise, mi smo razgovarali i s jednima i s drugima ali, na žalost, za sada ne vidimo pomake i nešto što bi uključilo manjinske politike kao integrativni dio politike cijele zemlje. To nije obeshrabrujuće, jer uvijek su počeci teški i mi ćemo nastaviti u ovom sastavu trinaest organizacija i najmanje još pet-šest-sedam pa možda stignemo i do broja 27, koliko imamo nacionalnih zajednica. U ovom momentu svaki peti građanin Srbije nije pripadnik većinske zajednice i stoga mislimo da možemo samo pomoći. Ovo nikome ništa ne odmaže, a i sva naša iskustva i kontakti s matičnim državama mogu biti samo od koristi. U tom smislu lista broj 10 se nada dobrom rezultatu«, rekao je prof. dr. sc. Tomislav Stantić, zamjenik predsjednika Demokratske zajednice Hrvata, na predstavljanju liste broj 10 u Subotici, koja je održana 2. prosinca, koja povezuje šest stranaka i sedam pokreta i udruga nacionalnih manjina. Lista nosi naziv Za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju.
Nositelj liste i prvi na njoj, narodni zastupnik u Narodnoj skupštini Jahja Fehratović je rekao kako žele rušiti zidove među nacionalnim zajednicama i graditi mostove i biti što vidljiviji kao nacionalne zajednice. Pozvao je sve birače da glasaju za njihovu listu broj 10 na parlamentarnim izborima »za ljude koji su dokazani kao borci za nacionalna prava, manjinska prava, građanske vrijednosti, za ljude koji su njihovi autentični pripadnici, da glasaju za sebe«.
Najavio je nastavak suradnje ovih stranaka i nakon izbora, bez obzira na rezultat.
Na listi je na petom mjestu predstavnica DZH-a Gordana Sarić Lukendić, a na šestom mjestu Tomislav Stantić.
Na skupu su govorili i predstavnici drugih stranaka. Ovu listu čine Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Građanski savez Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Građanska stranka Grka Srbije, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Savez Jugoslovena, Unija ženske romske mreže i neromske mreže Srbije i Unija banatskih Rumunja. 
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika