Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najgledanija emisija za iseljeništvo

Emisija Globalna Hrvatska Hrvatske radiotelevizije (HRT) koja prati sve događaje važne za Hrvate izvan Hrvatske u studenome je obilježila pet godina emitiranja.
Od pokretanja 2018. godine prikazano je 250 emisija, a zahvaljujući velikom interesu iseljeništva Globalna Hrvatska danas je najgledanija emisija za iseljeništvo u hrvatskome medijskom prostoru. Emitira se bez prekida i etablirala se kao važan izvor informacija o životu hrvatskih zajednica u svijetu.
Otvara teme bitne za povratnike, poput stjecanja hrvatskoga državljanstva, korisnih informacija vezanih za prikupljanje dokumenata prije dolaska i po dolasku u Domovinu, mogućnosti gospodarskih ulaganja u Hrvatsku, pitanja dvostrukoga oporezivanja, mirovina stečenih u inozemstvu i slično.
Reporteri emisije stalno su na terenu, a posebna vrijednost su javljanja dopisnika iz inozemstva. Naziv  »globalna« emisija opravdava reportažama sa svih strana svijeta, od Australije, Kanade, Sjeverne i Južne Amerike, Zapadne Europe pa do bližeg susjedstva.
Ekipu emisije čine urednik projekta Ivo Kujundžić, urednice Dijana Čović i Majda Ivković koja je i voditeljica zajedno sa suradnicom Doris Vučković. Novinari su Ivana Perkovac, Damir Ljubičić, Ivan Milun, Matija Jerković iz Argentine, Josip Stantić iz Srbije, Branka Slavica iz SAD-a, Jasna Paro iz Bruxellesa, Dean Đukić iz Njemačke, a za emisiju priloge rade i svi regionalni centri HRT-a. Redatelj emisije je Marijan Knežević, a producentica Mirela Vučko.
Emisija se realizira u sklopu Odjela Program za Hrvate izvan Hrvatske na čijem je čelu Ivo Kujundžić. »Emisija redovito nailazi na odlične reakcije Hrvata izvan Hrvatske, što je ove godine posebno bilo istaknuto na velikim skupovima, poput primjerice onog u glavnome gradu Urugvaja Montevideu gdje je u studenom održan 7. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike te na sjednici Vladinog Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske koja je u lipnju održana u Cavtatu«, rekao je Kujundžić.
Urednica Dijana Čović dodaje kako je izazov uređivati 40-minutni vanjskopolitički magazin poput Globalne Hrvatske. 
»Pokušavamo biti aktualni, informativni, u prvom redu profesionalni, ali ne bježimo ni od toplih ljudskih priča i male doze nostalgije«, rekla je.
Ističe kako su, pored gledateljstva u Hrvatskoj, ciljana publika emisije i oko četiri milijuna Hrvata koji žive u inozemstvu, a rade i na tome da Globalna Hrvatska bude što više gledana na svim kontinentima i u svim zemljama gdje žive naši ljudi.
»Ono što nas osobito raduje jest da nam se javlja sve više mladih koji su donijeli neku novu energiju. Radna atmosfera je odlična. Spoj iskustva i mladosti već daje rezultat«, rekla je Čović.
Doris Vučković rekla je kako je emisija važna za Hrvate jer im služi i kao forum njihove komunikacije, razmjene ideja i projekata. 
»Medijski smo centar njihovog međusobnog povezivanja«, istaknula je.
Jedna od važnih tema emisije je povratak u domovinu, o čemu urednica i voditeljica Majda Ivković kaže kako u posljednje vrijeme pažljivo prati kretanja mladih ljudi hrvatskog podrijetla iz Južne Amerike. 
»Oni često za život biraju Hrvatsku, zemlju svojih dalekih predaka. Voljela bih da se taj trend nastavi. Svima njima jedna ovakva emisija, poput Globalne Hrvatske, beskrajno puno znači. Najviše se vesele kada ima dođe ekipa Hrvatske radiotelevizije. Donesemo im dašak domovine, zvuk dragog im jezika«, rekla je.
Globalna Hrvatska emitira se četvrtkom u 18.05 na HTV 2, a repriza je subotom u 17.10 na HTV 4. Pored toga, redovito se emitira i na Međunarodnom televizijskom kanalu HRT Int.
Ekipa Globalne Hrvatske odlično surađuje s hrvatskim redakcijama Austrijske televizije, Mađarske televizije i Radio-televizije Vojvodine, a pri kraju su pregovori da se u 2024. godini Globalna Hrvatska reemitira na Makedonskoj televiziji čiji je Četvrti program namijenjen manjinama, pa tako i Hrvatima koji nemaju emisiju na materinskom jeziku. To će se realizirati temeljem Sporazuma o suradnji HRT-a i MRT-a koji je prošle godine potpisan u Skoplju.

HRT (Komunikacije)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika