Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šokčićeva kolekcija starog tiska, Sudarević dao ostavku u sirotištu

2. prosinca 1946. – Hrvatska riječ piše da od 6. prosinca Hrvatska riječ izlazi jedanput tjedno na 8 stranica. Piše: »Svakako da je Hrvatska riječ, izlazeći kao dnevni list imala važnu ulogu u životu hrvatskog življa u ovim krajevima, pomažući naše narodne vlasti u njenim naporima obnove i izgradnje zemlje, a isto toliko i brzinu, točnim i pravilnim obavještenjima o svim privrednim i političkim problemima, naravno našeg lokalnog značenja. To je naročito ispunjavala u vrijeme, kada naša centralna štampa radi slabijih željezničkih veza nije mogla da stigne na vrijeme i stizala je na periferne krajeve naše zemlje sa znatnim zakašnjenjem. Medjutim saobraćajne prilike su se u ovim krajevima sredile, i naša centralna štampa stiže u Suboticu i ostale sjeverne krajeve istoga dana, kada se prodaje i u mjestu izlaženja«.

3. prosinca 1920. – Zastava donosi članak koji potpisuje Branko Roler iz Novog Sada. Članak naslovljen »Braća« Slovaci i Bunjevci u službi protivnika i razorača naše Otadžbine datiran je 29. rujna (u vrijeme predizbornih aktivnosti u Kraljevini SHS). »Mi braću Slovake i Bunjevce opominjemo da odustanu od podrivanja i razaranja naše srpske otadžbine na račun naših neprijatelja Mađara, Nijemaca i osvih ostalih otmičara, jer ako hoće nemire i nerede, ako hoće još veću bijedu, nevolju i glad, ako hoće komunizam, poslat ćemo ih Lavu Trockom i Beli Kunu (ruskom i mađarskom komunisti)«.

4. prosinca 1952. – Nedeljne informativne novine pišu u članku pod naslovom Subotica: kulturno blago o kome se malo zna da je Josip Šokčić, javni radnik iz Subotice, uspio sačuvati 10 dvotjednika, 75 mjesečnika, 112 tjednika, 39 dnevnih listova i 10 drugih časopisa i novina te veliki broj fotografija istaknutih bunjevačkih i srpskih kulturnih i javnih pregalaca. Njegova zbirka predstavlja, nastavlja NIN, oko 90 posto primjeraka tiska koji je od druge polovice 19. stoljeća izlazio u Subotici. Šokčić je sačuvao i neke primjerke, koji Gradska knjižnica Subotica nema.

5. prosinca 1923. – Nova pošta piše o zbirci pjesama Josipa Šokčića (Pesme). Člankopisac-kritičar piše: »Mi smo jednom ovde napisali da Subotica nije grad pesnika. Prevarili smo se i to sada ispravljamo. Imamo već dva pesnika. Pre kratkog vremena izašla je Večna vatra Laze Stipića, a evo sada i Josip Šokčić nas iznenadjuje svojim pesmama. I odmah da rečemo Šokčić je daleko nadmašio Stipića, nadmašio je dapače i Jarmeka, glasovitog karlovačkog pesnika. Stih mu teče, rima je bujna, ideje kolosalne. I čovek bi moga redjati sve same superlative«.

6. prosinca 1957. – Somborske novine prenose pismo Albe M. Kuntića, odvjetnika iz Subotice. Kuntić obznanjuje da kupuje »časopise, kalendare, knjige i drugo što se odnosi na podrijetlo i nacionalno-političku i kulturnu prošlost Bunjevaca i dalmatinskih Vlaha, kao i djela Dositeja Obradovića tiskana u Leipzigu«.

7. prosinca 1917. – Bácskai Hírlap piše da je Vranje Sudarević dao ostavku na položaj ravnatelja glavnog liječnika sirotišta u Subotici. Novine dodaju da nisu mogli pronaći Sudarevića u njegovom stanu i da o njegovoj ostavci ne mogu reći ništa detaljnije.

8. prosinca 2000. – Subotičke novine pišu da će u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo 9. prosinca biti predstavljena knjiga Blaženke Vojnić Mijatov Mile uspomene, koja je objavljena u izdanju Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika