Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagorje šareno

Nova epizoda južnoameričkog serijala morat će pričekati, jer sam bila na prekrasnom putovanju i ne mogu se odvojiti od dojmova. Da se razumijemo: bitno je da se na početku ispričavam unutrašnjosti Hrvatske za njezino zanemarivanje. Iz nekog razloga, kad god poželim Hrvatsku, odem na more. Dobro, bilo je nekoliko izleta u Zagreb, Osijek i to je to iz Lijepe naše bez Jadrana.
Ali, krenimo otpočetka. Ne znam jesam li do sada spominjala da sam jedan od elektora petog saziva Hrvatskog narodnog vijeća u Republici Srbiji, te sam kao takva imala zadovoljstvo sudjelovati na skupu elektora koji je organiziran ovog puta u Zagorju. Odmah ću si dopustiti digresiju i priliku da naglasim koliko mi je nezgodno pisati o tome u ovoj kolumni. Ovo je više materijal za neku ozbiljniju reportažu, ali dok ne bude, nastavit ću u svom stilu i opisati prirodu koju sam otkrila, upoznala i zavoljela.
Priču o prirodnim ljepotama Zagorja započela bih oduševljenjem ljudima, elektorima koje sam upoznala, i to govorim bez potrebe da se ikome posebno dodvoravam. Nikada nisam mogla zamisliti da ću putovati autobusom punim divnih, kvalitetnih, različitim po svim kriterijima, a opet tako sličnim ljudima. Tako veličanstveni u svojim funkcijama, pozivima i okolnostima života, a tako obični u svojoj pristupačnosti, da je to prava rijetkost. Zahvalna sam na prilici i svim okolnostima koje su mi se dogodile proteklog vikenda.

A sada Zagorje

Nema onoga tko nije otpjevao ili barem čuo pjesmu Lepe ti je Zagorje zeleno, a ja sam Zagorje upravo takvim zamišljala. Zeleno i zeleno. A bilo je šareno i šareno, jer jesen je učinila svoje. Ali to nije bilo sve od krajolika, snijeg koji je padao drugog dana posjeta pobrinuo se da dobijemo prave idilične zimske razglednice Zagorja.
Gdje smo to bili

Bili smo smješteni u Tuheljskim Toplicama, pa je lako zaključiti da smo imali priliku uživati u toplicama. Posjetili smo muzej krapinskih neandertalaca, potom znamenitosti Klanjca i na kraju hodočastili u svetište Majke Božje Bistričke gdje nas je dočekao i pozdravio rektor svetišta prečasni Domagoj Matošević. Naravno, kada imate okupljanje elektora, za očekivati je da su i radni sastanci, a mi smo svoj imali priliku održati u Poduzetničkom centru Krapinsko-zagorske županije.

Interpretacijski turizam Zagorja

Mislim da sam prvi put svjedočila ovakvom muzejskom konceptu i ovakvom interpretativnom posjetu.
Prije nego što išta kažem, toplo preporučujem svima da posjete, i to što ranije, tijekom dana kako biste imali vremena obići okolicu muzeja, jer se uz muzej nalazi i arheološki park koji posjetiteljima omogućuje da dožive okolinu u kojoj su živjeli neandertalci. Park se sastoji od replika staništa i drugih elemenata iz srednjeg paleolitika. Zima nam je skratila dan pa nismo imali vremena za to, ali sigurno ću opet posjetiti neandertalce i nastaviti svoja otkrivanja.
Muzej se nalazi nedaleko od grada Krapine, u blizini nalazišta Hušnjakovo, gdje su pronađeni fosili neandertalca. Posvećen je proučavanju i prikazivanju života neandertalaca. Izložbe uključuju fosile, alate i druge artefakte pronađene na tom mjestu. Koncept cijele izložbe predstavljen je šetnjom kroz povijest planeta, gdje se saznaje kako je neandertalce otkrila i interpretirala znanost u 19. stoljeću, ali i što o njima znamo danas.
O grobu Antuna Mihanovića, galeriji Antuna Augustinčića, sarkofagu grofa Erdödyja, ali i o suradnji između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Krapinsko-zagorske županije pričat ćemo drugi put. Nije bilo dovoljno mjesta za sve dojmova, kao što ni nama nije bilo dovoljno vremena za sve željene obilaske. 
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika