Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jesenski naslov za Hajduk

Već pomalo davne 2005. godine, koje se sa sjetom već gotovo punih 19 godina (uskoro će 2024.) prisjećaju svi navijači, Hajduk je slavio svoj posljednji naslov prvaka Hrvatske. A nešto malo prije, upravo u ovo prosinačko vrijeme 2004. godine, također je posljednji puta osvojio tzv. naslov jesenskog prvaka. Trebalo je puno godina i prvenstvenih sezona da konac prvog dijela sezone bude ponovno u znaku majstora s mora. Dva kola prije regularnog kraja ovogodišnjeg kalendarskog prvenstvenoga rasporeda, momčad predvođena nepobjedivim strategom Mislavom Karoglanom suvereno drži vrh tablice 1. HNL i na toj favoriziranoj poziciji će dočekati prvo proljetno kolo – 27. siječnja iduće godine.

Hajdučka jesen

Pobjedom protiv Gorice (3:0) momčad Hajduka je s 39 osvojenih bodova cementirala prvo mjesto na tablici ispred Rijeke (32 i susret manje) i Dinama (30 i dva susreta manje). U 17 odigranih prvenstvenih kola ostvareno je 13 pobjeda i zabilježena su četiri poraza (zanimljivo, Hajduk je jedina prvoligaška ekipa bez neodlučenog susreta). Navala lidera prvenstva nije nešto previše efikasna (24 postignuta pogotka), ali je zato obrana uvjerljivo najčvršći bedem 1. HNL sa samo 9 golova u svojoj mreži. Uz to, vrijedi zabilježiti i podatak kako je vratar Ivan Lučić u čak 11 susreta uspio sačuvati nedirnutu mrežu. Sve navedene brojke jasno i zorno govore kako na Poljudu sada pušu neki drugi vjetrovi i da bi vrlo vjerojatno mogli donijeti toliko željeni naslov prvaka Hrvatske. Sezona 2023./24. promovirala je nekoliko igrača u bijeloj hajdučkoj majici i lijepa nogometna budućnost je zasigurno pred njima. Prije svih Rokasa Pukštasa, 19-godišnjeg Amerikanca litavskog podrijetla, koji je, uz naravno kapetana Marka Livaju, glavni kreator odličnih igara i pobjeda. Uz njih, u prvom počasnom redu je još, uz vratara Lučića i Emir Sahiti, koji je u ovoj polusezoni u potpunosti sazrio kao nogometaš i svojim velikim zalaganjem (golovi i asistencije) pridonio općem uspjehu. Drugi ešalon, naravno ništa manje važan, čine pridošlice među kojima su prije svih stožerni obrambeni igrači Zvonimir Šarlija, Filip Uremović, Niko Sigur i Mihael Žaper, te »probuđeni« Filip Krovinović i u posljednjih  nekoliko kola razigrani Ismael Diallo (Obala Bjelokosti). Konačno, u trećem kvalitativnom razredu su Leon Dajaku, Ivan Dolček, Tino Blaž Lauš, Anthony Kalik, Filip Čuić i drugi (osobito internacionalci Odjidja Ofoe, Moufi i Benrahou) koji se u proljetnom dijelu tek trebaju pokazati i dokazati da zaslužuju svoje mjesto u bijeloj momčadi s Poljuda.

Derbi za kraj

Posljednji ovogodišnji prvenstveni susret Hajduk igra protiv svog najvećeg rivala i glavnog konkurenta u borbi za naslov – Dinama. Najveći derbi hrvatskog klupskog nogometa zakazan je za nedjelju, 17. prosinca (17.15) i igrat će se na Maksimiru. Ishod ovoga susreta mogao bi donijeti puno i jednoj i drugoj momčadi: Hajduku veliki bodovni bijeg, dok bi se Dinamo trijumfom ravnopravno vratio u šampionsku utrku.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika