Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čarobni nagradni izlet za recitatore

Ako voliš recitirati, uz to se malo i potrudiš i dobro pripremiš te odlaziš i na probe, vrlo lako ti se može dogoditi da doživiš prekrasni Advent u Osijeku, baš kao što su ga doživjeli i učenici osnovnih i srednjih škola diljem Vojvodine koji su pobijedili na XXII. Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku. Njih četrdesetak u pratnji svojih mentora su u organizaciji Hrvatske čitaonice iz Subotice 9. prosinca 2023. godine otputovali na jednodnevni nagradni izlet u Osijek. 
Po mnogo čemu bio je to poseban dan. Autobus je krenuo iz Subotice i do granice su se priključivali i ostali recitatori iz Tavankuta, Đurđina, Sombora, Berega, Monoštora i Sonte, a u Osijek su stigli i recitatori iz Šida. Prva destinacija je bio Muzej Slavonije. Potom su prošetali i poslušali priče o Osijeku koje im je ispričao čuveni Grgur Ivanković. Pogledali su odličnu božićnu predstavu Mendolena i Matija u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, gdje su se nakon predstave družili i porazgovarali s domaćinima. Potom su ih ugostili franjevci na Tvrđi gdje su se i okrijepili te pomolili u crkvi. Bili su i sudionici interaktivne predstave u Božićnom tramvaju gdje su svi dobili darove. Naravno, bilo je i vremena za doživjeti Advent u Osijeku sa svim svojim čarima i mogućnostima. Vozilo se panoramskim kotačem, jele su se fritule, plesalo i pjevalo.... I da ne zaboravimo: slavio se i Ivanov osmi rođendan. Toliko događaja ispunili su ovaj, za mnoge nezaboravni dan, da će se o ovom izletu još dugo pričati. S putovanja su napravili nebrojeno fotografija, ali ne možemo ih sve objaviti. Ipak, nešto hoćemo kao ilustraciju ove lijepe, bajkovite, adventske priče za najbolje recitatore na hrvatskom jeziku iz Vojvodine kada su bili na svom jednodnevnom izletu u Osijeku.
Po povratku svi su se složili da će i dalje nastaviti recitirati, a možda se i ti odvažiš. Čekamo te dogodine na smotri recitatora.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika