Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svi subotički srednjoškolci plasirani na narednu razinu natjecanja

Trideset i šest srednjoškolaca, učenika subotičke Gimnazije Svetozar Marković, Politehničke i Srednje medicinske škole koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, plasiralo se na drugu, regionalnu razinu nove sezone kviza Mreža čitanja, rezultati su školske razine. Ova prva razina kviza održana je 8. prosinca. Toga dana, točno u podne, započeo je online kviz znanja kojem je pristupilo čak 708 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske i Subotice. Svega osamnaest učenika nije zadovoljilo bodovni prag, odnosno imalo je manje od 60 % točnih odgovora na testu te neće nastaviti daljnje natjecanje. 
Tema ovogodišnjeg projekta za poticanje čitanja i kreativnosti za srednje škole nazvanog Mreža čitanja je »U mreži odrastanja: izazovi i prepreke«. Učenici su za prvu provjeru trebali pročitati knjigu Zorana Žmirića Hotel Wartburg dok će na narednoj razini, koja se očekuje u ožujku 2024. pitanja biti iz ove knjige, ali i djela Marijane Satrapi Perzepolis. Za daljnji plasman na državnu razinu tada će biti potreban veći nivo znanja i razumijevanja pročitanog, odnosno čak 75 % točnih odgovora.
Nova sezona školske 2023./24. godine zabilježila je rekordan broj mladih ljudi koji će čitati knjige kako u Hrvatskoj tako i ovdje u Subotici. Organizatori su prezadovoljni i s ponosom ističu ovo povećanje ukazujući kako vrijedi i može se promovirati knjiga i čitanje i kod ove populacije koju prati loš glas da ne voli čitati, posebice klasične, papirne knjige.
Kviz Mreža čitanja u Hrvatskoj organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a u Subotici ga je provelo Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s NIU Hrvatska riječ.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika