Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kampanja završena, izbori u nedjelju

U nedjelju, 17. prosinca, svoje biračko pravo moći će iskoristiti 6.500.165 upisanih birača na jednom od ukupno 8.273 biračka mjesta.
Srbi s Kosova glasat će na biračkim mjestima na jugu centralne Srbije – u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.
Građani koji su se prijavili za glasanje u inozemstvu to mogu učiniti na 81 biračkom mjestu koja će biti otvorena u 31 državi. Zbog vremenske razlike u subotu će biti organizirano glasanje u Portugalu, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Kanadi, dok će se u ostalim zemljama glasati u nedjelju.
Birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka moći će glasati na 36 biračkih mjesta u više općina, a u zavodima za završenje kaznenih sankcija bit će otvoreno 29 mjesta.
Na republičkim izborima glasači će moći birati između 18 lista s ukupno 2.817 predloženih kandata za 250 mjesta u parlamentu.
Za pokrajinske izbore utvrđeno je 13 izbornih lista, za izbore za Skupštinu grada Beograda 14, a lokalni izbori bit će organizirani u ukupno 65 gradova i općina.
U razdoblju izborne tišine od 14. prosinca u ponoć, do 17. prosinca u 20 sati, zabranjeno je da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procjene rezultata izbora, predstavljaju kandidati ili liste na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.
Na biračkom mjestu i na 50 metara od biračkog mjesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.
Zakon o izboru narodnih zastupnika za kršenje pravila izborne tišine predviđa novčane kazne, kako za pravne tako i za fizičke osobe. Pravila se odnose na televiziju, radio, tisak i medijske internet portale, dok kampanja na društvenim mrežama nije regulirana zakonom.
Svaki građanin glasa na biračkom mjestu na kojem je upisan u birački popis.
Biračka mjesta otvaraju se u 7, a zatvaraju u 20 sati. Ukoliko se netko zatekne na biračkom mjestu prilikom zatvaranja biračkog mjesta ili neposredno ispred, bit će mu omogućeno glasati.
Birač može glasati samo pod uvjetom da na biračko mjesto ponese neki od osobnih dokumenata – važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu. Rok za dostavljanje poziva za glasanje istekao je, i mada je poželjno nije i obavezno da građani na biračkom mjestu predaju taj poziv.
Nakon što se glasač potpiše u birački popis, član biračkog odbora mu šprica kažiprst desne šake sprejom kako bi se među ostalim izbjegla mogućnost da netko glasa više puta, jer se sprej otkriva lampom. Ako birač odbije da mu se sprejom obilježi prst, birački odbor mu ne smije dozvoliti da glasa.
Svi birači koji su iz zdravstvenih razloga spriječeni da dođu na biračko mjesto, kao i osobe s invaliditetom, nemoćni i stari mogu glasati kod kuće ili na nekom drugom mjestu ako obavijeste birački odbor najkasnije do 11 sati na dan glasanja. Prije izbornog dana o takvoj potrebi treba obavijestiti birački odbor, a najkasnije na dan glasanja kada se odbor direktno kontaktira.
Birač koji uslijed nepismenosti, slabovidosti, invaliditeta ili nekog drugog razloga nije u stanju sam popuniti glasački listić, ima pravo na biračko mjesto povesti pomagača koji će umjesto njega popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi.
Kada pristupite mjestu predviđenom za glasanje, potrebno je upoznati se sa sadržajem glasačkog listića koji vam je uručen. Glasački listići sadrže popis svih izbornih lista koje sudjeluju na određenim izborima. Glasa se tako što se zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju pojedinac želi glasati.
Glasa se osobno iza paravana koji treba osigurati tajnost glasanja. Kada glasač zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste, glasački listić se presavije i ubaci u glasačku kutiju.
Svaki glasački listić treba biti popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao.
Na biračkim mjestima zabranjeno je korištenje mobitela ili drugih sredstava komunikacija, kao i fotoaparata i kamera.
U slučaju da nekome poziv za glasanje nije dostavljen, odnosno glasaču nije poznat broj i adresa biračkog mjesta, upitom na veb-prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave može provjeriti na kom biračkom mjestu glasa.
Zakon o izboru narodnih zastupnika propisuje da se biračko mjesto određuje za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača, a isto pravilo važi i za inozemstvo.
rtv.rs

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika