Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za jednakost i ravnopravnost, istinu i pravdu

Izborna lista »Ujedinjeni za pravdu« Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Stranke slobode i pravde održala je završnu konvenciju u Subotici 9. prosinca u HKC-u Bunjevačko kolo, na kojoj su stranački prvaci Tomislav Žigmanov i Rejhan Kurtović te kandidati za zastupnike predstavili svoje programske ciljeve na parlamentarnim i pokrajinskim izborima koji će biti održani 17. prosinca. 
»DSHV i SPP su političke organizacije koje u prostor javnosti i političkih institucija države Srbije donose autentične glasove zajednica koje predstavljaju – hrvatske i bošnjačke. Naši glasovi prenose potrebe i interese koji se okupljaju oko legitimnih ciljeva naše političke borbe, oko onoga što je propisano i normativnim aktima Srbije, od Ustava kao najvišeg pravnog akta pa do svih zakona. A to je jednakost i ravnopravnost, ništa više ali ni manje od toga«, rekao je predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov. 

Žigmanov: Za jednake mogućnosti i uvjete

Žigmanov je rekao kako su dobro pripadnika hrvatske, bošnjačke i svih drugih manjinskih nacionalnih zajednica »legitimni interesi političkog okupljanja« i zato su odlučili te glasove osnažiti zajedničkim nastupom i poručiti kako im je stalo do napretka Srbije i napretka zajednice koju predstavljaju. 
»I jedna i druga zajednica živi na područjima koja nisu jednako razvijena, gdje je dostupnost usluga koje garantiraju država i njihove institucije nerazvijenija. Na teritoriju grada Subotice tri su mjesta koja nemaju vodovod i sva tri mjesta su većinski naseljena pripadnicima hrvatskog naroda. Ne kažemo da iza toga stoje namjere ili politički interesi, mi hoćemo samo da se ta strukturalna nejednakost i neravnopravnost otkloni. Hoćemo Srbiju u kojoj će svaki građanin živjeti od svojega rada, imati jednake mogućnosti i jednake šanse. Javni sektor ne smije biti zatvoren za one koji ne pripadaju većini i određenim zajednicama. Bilježimo visoku nerazmjeru kada su u pitanju pojedini sektori u javnoj upravi. To hoćemo ispravljati, hoćemo razmjernu zastupljenost i Hrvata i Bošnjaka i svih drugih zajednica. Hoćemo da se manjinska prava u cijelosti i potpunosti bez zaprečavanja i negativne intervencije države ostvaruju. Želimo ambijent u kojemu neće biti rizik izjasniti se da si Hrvat, želimo ambijent u kojemu će percepcija pripadnika hrvatskog naroda imati pozitivne oznake«, poručio je, među ostalim, Žigmanov.
Rekao je kako Hrvati u Vojvodini imaju dovoljno znanja i umijeća i kapaciteta da budu subjekti u institucijama gdje se donose odluke, u kreativnim, znanstvenim i najsloženijim državnim poslovima, »na ponos i Srbije i svih građana«.
Dodao je kako za proteklih deset godina u Gradu Subotici nisu zaposlili ni jednog Hrvata u javnom sektoru, te je zapitao kako se to ne može ostvariti kada je Srbija potpisala sporazum s Hrvatskom da će osigurati političkim predstavnicima hrvatske zajednice garantirana mjesta u izvršnom segmentu vlasti u lokalnim samoupravama. 
Na koncu je istaknuo kako se zalažu za jednake mogućnosti i uvjete za sve građane u ekonomskom, političkom, infrastrukturnom i svakom drugom smislu, i pozvao birače da glasaju za listu broj 8 na pokrajinskim i republičkim izborima.

Kurtović: Ujedinili smo se za pravdu

Potpedsjednik Stranke slobode i pravde i državni tajnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Rejhan Kurtović kazao je kako je ovih dana glavno pitanje koje se moglo čuti na televizijama »otkud to Hrvati i Bošnjaci zajedno«. 
»Malo neobično, a malo i čudno pitanje. Zašto su Bošnjaci Hrvati i napravili koaliciju. U normalnim uvjetima to ništa nije čudno. Sasvim je normalno i želimo poručiti da se mi nismo ujedinili i okupili ni protiv bilo koga. Mi smo se ujedinili radi istine, pravde i svih onih zajedničkih vrijednosti koje kao narodi baštinimo i koje želimo baštiniti dalje u budućnosti. Mi poštujemo državu Srbiju, njen teritorijalni integritet i suverenitet, ali isto tako želimo i da Srbija poštuje nas kao manjinske narode. Želimo sva ona prava imati kao i većinski narod i dodatna prava koja trebamo imati kao pripadnici nacionalnih zajednica u Srbiji«, rekao je Kurtović.
»Mi smo nositelji autentičnih politika, koji se ponose svojim nacionalnim identitetom, mi želimo partnerske odnose, ne kao neki drugi poltronske odnose jer poltronstvo ne donosi nikome dobro, niti većinskom niti manjinskom narodu. Mi želimo poštovanje naših nacionalnih različitosti i želimo slobodno kazati u svim dijelovima ove države, a posebno u Beogradu – ja sam Hrvat, ja sam Bošnjak, ja sam Rom, ja sam Aškalija, ja sam Bunjevac, ja sam Albanac itd. Želimo kazati slobodno uz vjeru da ćemo poštovati većinski narod. Svi oni koji zaziru od te politike neka znaju: mi nismo prijetnja i to smo pokazali u minulom razdoblju«, rekao je Kurtović te poručio kako se Hrvati mogu ponositi da su imali jednog od najboljih ministara u Vladi Srbije kao što su se time ponosili i Bošnjaci.
»Što to govori? Govori da mi kao manjine imamo kapaciteta i nismo sebični, i da ove svoje kvalitete želimo ugraditi kao jedan integrativni dio u stablo i infrastruktru Srbije. Manjine nisu prijetnja ovoj državi, manjine su bogatstvo, nešto što treba njegovati, afirmirati, davati prednost u određenim tokovima, a ne ovo što smo čuli da se u Subotici nije zaposlio niti jedan Hrvat u javnoj upravi. To je nepravda. I mi smo se ujedinili za pravdu. Da otklonimo sve vidove nepravde i na lokalnom i pokrajinskom i republičkom nivou«, poručio je Kurtović i pozvao sve da zaokruže listu broj 8. 

Kandidati na listi: Kuruc i Radak

Kandidatkinja DSHV-a za pokrajinsku zastupnicu Renata Kuruc poručila je da će odlučno zastupati interese svih pripadnika hrvatske zajednice »prije svega mladih, kojima su u fokusu zelene politike i digitalna transformacija«. 
»Teme kojima ćemo se baviti su gospodarstvo i poljoprivreda, te u komunikaciji s pripadnicima naše zajednice i osluškujući vaše potrebe pružati pomoć mještanima svih mjesta s područja Vojvodine. Pomoći ću inicijative žena, mladih i osjetljivih i marginaliziranih grupa. Kao projektni menadžer želim se naročito posvetiti projektima koji utječu na planiranje i razvoj infrastrukture potičući cjelokupni razvoj zajednice i time osiguravajući perspektive za opstanak Hrvata u Vojvodini i Srbiji. Želimo i dalje graditi bolje uvjete za život u Srbiji, želimo snažnije se povezivati s našom matičnom domovinom, učiti i preslikati na naša sela i gradove ono u čemu se Hrvatska dokazala – a to je uspješno korištenje brojnih i izdašnih europskih fondova kroz kvalitetne projektne zadatke. Želimo biti poveznica u suradnji naše dvije države i nitko to ne može učiniti tako dobro, tako snažno i motivirano kao mi«, rekla je Kuruc.
Predsjednik Mladeži Podružnice Subotica Ninoslav Radak, također kandidat na listi DSHV-a, rekao je kako je ministarska pozicija Žigmanova bila veliki iskorak i poticaj za aktivno sudjelovanje u politici i hrvatskoj zajednici čime je počela nova era u radu ove stranke i cijele hrvatske zajednice.
»DSHV drugi put izlazi na manjinskoj listi što osobno mislim da je pravi put, jer smo tako prihvaćeni i priznati kao stranka, a tako i naši politički prvaci. Mladež naše stranke u potpunosti se pružila na raspolaganje na predstojećim izborima, te smo s velikim žarom marljivo radili na prikupljanju potpisa za kandidaturu i svim aktivnostima u kampanji. Moramo znati i iskreno reći kako ne misle svi mladi isto. Uveliko je prisutan stav ‘ne želim se baviti politikom’. A jedna od mojih dražih uzrečica je ‘ako se ti ne baviš politikom, politika će se baviti tobom’. Doista je tako, a najlakši način bavljenja politikom je 17. prosinca izaći na biračko mjesto, uzeti olovku i zaokružiti broj 8 na republičkim i pokrajinskim izborima. Učinite to iz ponosa na to što ste i tko ste, a najprije za politiku priznanja i poštovanja koja se bori za svakog čovjeka Hrvata, Bošnjaka kao i druge nacionalne manjine i pripadnike većinskog naroda«, poručio je Radak.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika