Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uručeno Pokrajinsko priznanje u području ljudskih i manjinskih prava

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, u ponedjeljak, 11. prosinca u Pokrajinskoj vladi organiziran je svečani prijam. Ovom prigodom predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je Pokrajinsko priznanje iz područja ljudskih i manjinskih prava Ljudevit Mičatek Jeleni Jovanović. U svojem dosadašnjem radu Jovanović je ostvarila izuzetne rezultate u području obrazovanja, zapošljavanja te očuvanju povijesti, kulture i tradicije romske nacionalne manjine. 

Način života u Vojvodini

Mirović je podsjetio kako u Vojvodini jednaka prava za sve postoje u svim područjima društvenog života. Naveo je prije svega u školstvu u kojem pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica imaju osiguranu kompletnu vertikalu obrazovanja na materinjem jeziku – od pred-školskog do fakulteta, uporaba jezika i pisma nacionalnih manjina Mađara, Slovaka, Rumunja, Hrvata i Rusina u pokrajinskoj administraciji, službena uporaba jezika nacionalnih manjina u lokalnim samoupravama, jedinstven i sveobuhvatan sustav javnog informiranja na jezicima nacionalnih manjina. Istaknuo je on i izdvajanje sredstava za subvencioniranje 22 liste čiji su osnivači vijeća nacionalnih manjina, financijsku podršku Radio-televiziji Vojvodine s manjinskim sadržajem te projektno sufinanciranje medija koji medijske sadržaje proizvode na jezicima nacionalnih manjina.
»Sve to je ono što – i u kontekstu ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava i apsolutne ravnopravnosti onih koji u njoj žive – predstavlja način života u Vojvodini, a time i nju samu, i to je ono što ćemo čuvati i razvijati i u vremenu koje je pred nama«, rekao je Mirović. 

Priznanje za cijelu romsku zajednicu

Dobitnica priznanja Jelena Jovanović zahvalila se Miroviću za sve što je učinio za romsku i sve druge nacionalne zajednice te Romskom nacionalnom vijeću koji ju je za ovu nagradu predložio. 
»Čast mi je, ali i obveza, primiti priznanje koje nosi ime Ljudevita Mičateka. Vjerujem da je ovo priznanje i za cijelu romsku zajednicu, kojoj s ponosom pripadam i za koju se cijeli život zalažem«, rekla je dobitnica priznanja. 
»Bila sam prva Romkinja uposlena u Pokrajinskoj vladi i prva Romkinja uposlena u pokrajinskom parlamentu. Danas sam prva Romkinja koja dobiva najviše pokrajinsko priznanje; čast mi je, ali i obveza koju ovim priznajem prihvaćam za godine koje dolaze«, navela je Jovanović. 
Ljudevit Mičatek, po kojemu ovo pokrajinsko priznanje nosi ime, bio je borac za ljudska i manjinska prava i najistaknutiji slovački intelektualac prve polovice prošloga stoljeća. 
Svečanosti su prisustvovali i predsjednik i zastupnici Skupštine Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici nacionalnih manjina, među kojima i hrvatske manjine – predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Karolina Bašić, ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ladislav Suknović, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, specijalna savjetnica predsjednika Pokrajinske vlade za obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina Ljiljana Dulić te pomoćnik tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petreš.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika