Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Janković: Osuda govora mržnje tijekom kampanje

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je najoštrije osudila događaje u proteklih nekoliko dana predizborne kampanje, prenio je RTV.
»Promocija spota i izjave s elementima govora mržnje prema LGBTI zajednici i političkim neistomišljenicima, izvršeni napad na aktiviste u kampanji od vrata do vrata i na štandove Srpske napredne stranke u Kragujevcu, na aktivistu ‘Srbije protiv nasilja’ u Pirotu, vrijeđanje javnih ličnosti potpisnika ProGlasa kao i verbalni napadi na NVO aktiviste, članove GIK-a, samo su neki od događaja koji su dodatno uznemirili javnost«, navela je Janković u priopćenju.
Povjerenica podsjeća da je još na početku predizborne kampanje ukazala da su postupci i izjave kojima se potiče diskriminacija ili nasilje nedopustivi i zakonom zabranjeni.
U priopćenju ističe da su verbalni i fizički napadi na političke neistomišljenike, osobe drugačije seksualne orijentacije, pojedince ili grupe, samo zato što imaju određeno osobno svojstvo, apsolutno nedopustivi i moraju biti sankcionirani.
Povjerenica upozorava da je predizborni spot Miše Vacića u kojem obećava sugrađanima koji su pripadnici LGBTI populacije liječenje u Moskvi ili Teheranu nakon što bude izabran za gradonačelnika, kao i izjava da će patriotski odgajati djecu, čak i ako su im roditelji izdajničkog opredjeljenja, predstavlja težak i tipičan slučaj diskriminacije koji je zabranjen Zakonom o zabrani diskriminacije.
Ona u saopćenju poziva da se navedeni sadržaji odmah uklone sa svih mjesta dostupnih javnosti.
Povjerenica osuđuje prijetnje i napade na političke neistomišljenike i podsjeća da politička borba mora ostati u granicama zakona, uz poštovanja prava na različite stavove. Ona ističe kako je »veoma važno da nadležni odmah reagiraju, počinitelji budu pronađeni i adekvatno sankcionirani, bez razlike tko je koga napao i jesu li napadnute žene, muškarci, pripadnici vlasti ili oporbe«.
»Nasilje nema spol i političku opredijeljnost, i činjenica da je učinjeno prema ženi ili muškarcu ne umanjuje odgovornost. Nasilje je nasilje, a policija i sva nadležna tijela su dužna osigurati jednakost pred zakonom«, naglasila je Janković.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika