Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Promatranje izbora i razgovori s Hrvatima

Među brojnim međunarodnim promatračkim misijama koje su pratile protekle izbore u Srbiji samo je jedna bila iz Hrvatske. U timu su bili saborski zastupnici Davor Bernardić (Socijaldemokrati) i Zvonimir Troskot (Most). Obojica su članovi parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i kao takvi uvijek su pozvani na promatranje izbora u različitim državama. Što se tiče regularnosti izbora kažu kako je sve proteklo u redu, da su ljudi bili veoma korektni i uviđajni te da nije bilo nikakvih tenzija. Ističu kako su posjet Srbiji iskoristili i za susrete s Hrvatima i njihovim predstavnicima. 
»Iskoristili smo priliku, uz promatranje izbora, da posjetimo mjesta u kojima žive Hrvati, konkretno Suboticu. To radimo praktično u svim zemljama u kojima promatramo izbore. I tako smo došli i u Suboticu gdje smo se javili službenim predstavnicima Hrvata. Imali smo sastanak s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim i vidimo bitne pomake u podršci Hrvatske prema zajednici Hrvata ovdje. Činjenica je da se tu stvari trebaju dodatno unaprijediti, kada je zaštita manjinskih prava, osobito hrvatske manjine u pitanju, jer znamo svi da je Miloševićeva politika 90-ih pokušala podijeliti Hrvate ovdje i smanjiti njihov broj, i djelomično se u tome uspjelo, ali iz ove perspektive danas trebamo gledati što sada možemo napraviti«, rekao je Davor Bernardić za Hrvatsku riječ.
Dodao je da je Hrvatska zemlja koja ima visoku razinu manjinskih prava i da nijedna zemlja u svijetu nema zagarantiranih osam mandata u parlamentu za predstavnike nacionalnih manjina što može biti i put za Srbiju. 
»Trebalo bi isti princip primijeniti i ovdje u Srbiji da Hrvati dobiju svog predstavnika u Skupštini Srbije. To bi politički ojačalo poziciju Hrvata, a s druge strane relaksiralo određene odnose. Činjenica je da mi nikoga ne možemo prisiliti, ako to oni ne žele, ali može se razgovorima na razini dvije zemlje i dvije manjinske zajednice pokušati stvar pomaknuti s mrtve točke. Progres mora postojati, i srbijanska politika bi trebala shvatiti da taj model u Hrvatskoj nije štetan za većinski narod nego je upravo koristan jer omogućuje i nekakvu vrstu političke stabilnosti. Naime, manjine su uvijek na neki način uz vlast jer moraju rješavati svoje probleme i tako i Hrvati ovdje nemaju vremena čekati da se vlast promijeni nego jednostavno uz svaku vlast moraju rješavati svoje probleme. Bilo bi važno stoga napraviti dodatni napor da hrvatska zajednica dobije svoje predstavnike i da taj utjecaj Hrvata bude veći i jači. Dobro je što je hrvatska politika sada počela jače pomagati Hrvate u Srbiji, a mi ćemo s naše strane, i ja osobno i kolega Troskot i svi saborski zastupnici koji djelujemo na međunarodnom planu, raditi sve što je moguće kako bismo te procese pomakli«, rekao je Bernardić. 
Saborski zastupnik u klubu Mosta Zvonimir Troskot kaže kako je puno putovao po Srbiji, posjetio je Beograd, Šumadiju, južnu Srbiju, a Subotica i Vojvodina su mu uvijek bili visoko na prioritetnoj listi, ali do sada ih nije imao prilike posjetiti. Kao netko tko je živio izvan Hrvatske, dobro poznaje dijasporu, osobito Latinsku Ameriku, a tijekom ovog putovanja želio se upoznati s prilikama u kojima žive Hrvati ovdje kao i s problematikom Bunjevaca. 
»Svi smo upoznati s Bunjevcima, Šokcima, ostavštinom našeg naroda koju su nam ostavili kroz folklor, stare vjenčane slike, nošnju, običaje i tradiciju i zanimljivo je bilo vidjeti na koji je način kroz određene političke poteze to odvajano od hrvatskog tijela. Zanimljivo je bilo susresti se s time i vidjeti na koji način se to konkretno manifestira na politički život hrvatske zajednice koja živi u Srbiji, Vojvodini. Moram reći kako mi je to bilo malo bolno, ali istodobno to je realitet i prvo pitanje koje sam postavio, kao nekadašnji hrvatski reprezentativac, je bilo kada igra Hrvatska jesu li povezani i Bunjevci s nama jer dok je to tako postoji nada za jedinstvo«.
Tijekom svog prvog posjeta Subotici posjetio je subotičke znamenitosti – crkve, katedralu, Franjevački samostan svetog Mihovila i oduševio se. 
»Išao sam osjetiti zajednicu, razgovarati s njima i kad god smo imali prilike, kada bismo uradili formalni dio i sve procedure vezane uz izbore, smo se odvojili i razgovarali s našim ljudima. Fokus nam je bio osim promatranja izbora i razgovarati malo dublje s našim ljudima kako žive ovdje«, zaključio je Troskot. 
J. D.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika