Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Godina značajnih postignuća

Posljednja sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u ovoj godini održana je u utorak, 19. prosinca, u Hrvatskom domu – Matici. Vijećnici su donijeli Odluku o raspodjeli sredstava po natječaju Hrvatskog nacionalnog vijeća za sufinanciranje hrvatskih udruga u 2023. godini, a predsjednica HNV-a Jasna Vojnić podnijela je izvješće o najznačajnijim postignućima HNV-a u prvoj godini V. saziva.

Tri milijuna za udruge

Potporu je dobilo 45 projekata, a dodijeljeno je tri milijuna dinara, dok je ukupno traženo 17 milijuna. Sredstva za ovaj natječaj osigurali su HNV, ZKVH i Osječko-baranjska županija. 
»Kada smo davali prijedlog za rapodjelu sredstava, gledali smo aktivnost udruge, udruge koje rade s djecom, imaju više manifestacija; gledali smo da svaka udruga koja je podnijela prijavu na natječaj dobije neka sredstva«, obrazložio je predsjednik Odbora za kulturu Denis Lipozenčić. 
U nastavku diskusije Lipozenčić je kazao kako će Odbor za kulturu raditi na definiranju jasnih kriterija za dodjelu sredstava kako bi oni bili što jasniji.
Za jasne kriterije založio se i vijećnik Miroslav Kujundžić, kako bi, kako je kazao, udruge znale na koliko novca mogu računati na kraju godine.
Lazar Cvijin kazao je kako se natječaj HNV-a ne može promatrati odvojeno od drugih natječaja i osim ocjene projekta gledalo se da na kraju godine potporu dobiju udruge koje nisu ostvarile dovoljno sredstava na drugim natječajima ili imaju problema u radu.
Ove godine KPZH Šokadija iz Sonte nije mogla sudjelovati na natječaju, jer nije opravdala sredstva iz prethodnog natječaja, a praksa da sredstva mogu dobiti udruge koje su opravdale prethodni natječaj bit će nastavljena i ubuduće.

Prva godina V. saziva

Jasna Vojnić ukratko je predstavila rad Vijeća u prvoj godini aktualnog saziva. Održane su četiri žive sjednice, dvije u Subotici, u Rumi i Beregu. Konstituirani su odbori i povjerenstva. Obilježena su četiri dana zajednice, a na Danu rođenja biskupa Ivana Antunovića nazočio je i premijer Hrvatske Andrej Plenković. 
»Nastavljena je suradnja s predstavnicima vlasti, novi IO predstavljen je kod premijera Plenkovića i institucija u Hrvatskoj, intenzivirana je suradnja s hrvatskom manjinom iz 12 država, nastavljena je suradnja sa srpskom manjinom u Hrvatskoj«, kazala je Vojnić. 
Dužnosnici HNV-a i članovi odbora i povjerenstava nazočili su na više od 130 manifestacija. Od kapitalnih projekata završen je Hrvatski dom – Matica. 
»Želja nam je male matice napraviti u svakom mjestu gdje ima Hrvata. Srijemska Mitrovica, Beograd, Monoštor, Sombor, Sonta, Vajska. U tijeku je drugi kapitalni projekt, a to je izgradnja vrtića na hrvatskom jeziku. Prvašića je ove godine bilo dvostruko više, organizirani su stručni skupovi za uposlene u obrazovanju, upisana je nova generacija za lektorat, osigurali smo prijevoz učenika, svaki student upisao je željeni studij u Hrvatskoj, jednokratnu pomoć dobit će naši studenti koji studiraju u Srbiji«, dio je aktivnosti u ovoj godini.
HNV naredne godine preuzima predsjedavanje Koordinacijom nacionalnih vijeća, kazala je Vojnić.

Analiza izbora

U nastavku sjednice vijećnici su diskutirali o rezultatima DSHV-a na republičkim i pokrajinskim izborima. 
»Razočarali su nas rezultati izbora. Imati jednog zastupnika nama znači da ćemo imati parlamentarnu stranku koja će imati osigurana sredstva za najosnovnije funkcioniranje. Ljudi kada dođe glasanje ne bi kazali da, ja sam Hrvat, želim da imamo tog jednog zastupnika u parlamentu koji će nam donijeti milijun eura u prekograničnim projektima, koji je osigurao da se Matica izgradi. Bošnjaci, Mađari ne pitaju tko je. Naš je čovjek«, kazala je Vojnić. 
U diskusiji je sudjelovao veći broj vijećnika. Referendumsko izjašnjavanje na izborima, izbor koalicijskog partnera, politička nezainteresiranost pripadnika hrvatske zajednice, nepoznavanje značaja političke zastupljenosti za Hrvate u Srbiji, uvjeti koji ne osiguravaju strankama manje brojnih nacionalnih manjina ulazak u skupštinu, te percepcija da se od zajednice može nešto tražiti, ali ne i vratiti barem kroz glas na izborima samo su neki od razloga izbornog rezultata, čulo se u diskusijama vijećnika. Ono na čemu se treba raditi je gradnja povjerenja pripadnika hrvatske zajednice prema DSHV-u, a jedan od prijedloga je da se radi na političkom opismenjavanju biračkog tijela. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika