Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izložba Andrije Kujundžića u Bečeju, rascjep u Bunjevačko-šokačkoj stranci

16. prosinca 1994. – Subotičke novine pišu da su Likovna sekcija KUD-a Bunjevačko kolo i slamarke HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta organizirali prodajnu izložbu čestitki, akvarela i minijatura povodom božićnih blagdana u prostorijama Bunjevačkog kola (4. – 18. prosinca).

17. prosinca 1919. – Narod donosi autorski članak urednika Laze Stipića, koji objašnjava svoj novinarski angažman tijekom Prvog svjetskog rata: »Petra Gencela, sa kime sam mnogo puta razgovarao o slavenskoj stvari, a onda, kada je najgore stojala, isto tako vjerovao u pobjedu kao dotleg i odtada uvijek. Godine 1916. sam ga kao urednik lista Bácskai Napló u odbranu uzeo, kada su ga Madjari proganjali i službe htjeli riješiti, a zatim sam za najkraće vreme morao napustiti redakciju, pošto ondašnji vlasnici nisu trpjeli Slavene. Mislimo, da se onda nije usudio baš svaki na ovakav korak, jer je velikom opasnošću prijetio. Smijem se pozivati na sadašnjega direktora muzičke škole gosp. Cvetka Manojlovića, koji sa mnogo ostalih, a naročito sa onima, koje su mnogo bolje mrzili Madjari, nego druge nekoje, koji se sada u prsa lupaju, isto može dokazati, kakvo sam stanovište imao. Prosta laž je, da sam sarađivao u list Hetfői Ujság. Bio sam urednik Szabadkai Ujság-a, kada je bio u vlasništvu naših ljudi, tako, da je potpuno služio našim interesima, što se isto baš nije svidjalo Madjarima. A pored ovoga sam onda isticavao da sam Slaven, kada su se nekoja gospoda povukli, kao šarov, kada vidi batinu. Sve što sam radio, išlo je u prilog i korist slavenske stvari, kao i sada«.

18. prosinca 1918. – Neven piše da je veliki župan i gradonačelnik Subotice Stipan Matijević imenovao nove župane Peru Evetovića i Antuna Probojčevića. Pere Evetović je dobio naćvinsku (žedničku) župu, a Antun Probojčević ludašku.

19. prosinca 1931. – Jugoslovenski dnevnik piše da je Andra (Andrija) Kujundžić, profesor crtanja i slikar iz Subotice otvorio 13. prosinca u Starom Bečeju izložbu umjetničkih slika. Izložba je trajala tjedan dana.

20. prosinca 1922. – Hrvatska misao piše o političkoj situaciji u Subotici. Kako navode, zaslužni Bunjevci izbacuju se iz službe: Franjo Sudarević, gradonačelnik i veliki župan grada, Koloman Delić, kancelist gradske općine, Ivan Vojnić-Tunić, ravnatelj gimanzije, Time Vojnić Tunić, gospodarski senator, Bene Vujković, nadzornik gradskog gazdovanja, Frano Slavić, profesor u trgovačkoj školi, Matija Išpanović, školski nadzornik, Stjepan Tikvicki, šef vojnog odjeljenja, Andrija Mazić, redarski kapetan i Joso Prćić, podgradonačelnik.

21. prosinca 1923. – Zemljodilac piše da je u Bunjevačko-šokačkoj stranci nastupio rascjep. Bore se dvije struje, pristaše Antuna Korošeca i Stjepana Radića. Na čelu koroševaca stoji Miško Prćić i stariji elementi, a na čelu radićevaca stoje mlađi elementi Joso Prćić, Mihovil Ivković Ivandekić i drugi. Osim toga, i u Pučkoj kasini se vodi otvorena borba između ove dvije struje.

22. prosinca 1924. – Bunjevačke novine pišu da je na inicijativu Josipa Šokčića osnovano u Subotici slavensko Kulturno društvo, koje ima za cilj »da u ovom severnom kraju oživi naš kulturni život i da probudi onu pospanu slovensku kulturu«. Kulturno društvo priređuje 27. prosinca, poslije Božića, kazališni komad Branislava Nušića Sumnjivo lice. Igraju: Zlatica Suvačareva, Ksenija Lončareva, Dušan Medaković, Antun Stipić, Blagoje Zaklan, Joco Đurđević, Ljubomir Bojin i drugi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika