Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Tiha noć u Đurđinu

ĐURĐIN – HKPD Đurđin priređuje božićni program pod nazivom Tiha noć u Đurđinu večeras (petak, 22. prosinca) u župnoj pastoralnoj dvorani Otac Gerard Tomo Stantić u Đurđinu, s počekom u 18 sati. U programu sudjeluju djeca i mladi s pjesmama i igrokazom, moći će se pogledati izložba božićnjaka, a nakon programa bit će upriličeno druženje uz kuhano vino, čaj i medenjake.

Veliko prelo u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira pokladnu manifestaciju Veliko prelo 2024. koja će biti održana 27. siječnja 2024. u fiskulturnoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici. Početak programa je u 20 sati. Tijekom programa bit će pročitana najljepša »preljska pisma«, a birat će se i najljepša prelja s pratiljama.
Cijena ulaznice je 3.300 dinara. U cijenu je uključena večera i piće.
Svaka ulaznica sudjeluje u izvlačenju bogate tombole (glavna nagrada je ljetovanje za dvije osobe), a goste će zabavljati Tamburaši za dušu (Hrvatska) i subotički ansambl Ruže.
Sve informacije u svezi kupovine karata mogu se dobiti od 3. siječnja 2024. u uredu HKC-a Bunjevačko kolo (Preradovićeva 4) Subotica ili na telefon: 064/659-06-35, radnim danima od 8 do 14 sati. 

Natječaji za najljepšu prelju i preljsku pismu

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira pokladnu manifestaciju Veliko prelo koja će biti održana 27. siječnja 2024. Tradicionalno, u povodu manifestacije raspisana su i dva natječaja: za izbor najljepše prelje i za najbolju preljsku pismu Velikog prela 2024. godine.
Prijavu za natječaj za najljepšu prelju moguće je predati putem e-mail adrese hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com, s naznakom za »Veliko prelo 2024. – natječaj za Prelju« ili putem Facebook stranice HKC-a Bunjevačko kolo (u Inbox). Uz prijavu je potrebno dostaviti: ime i prezime, mjesto stanovanja, godinu rođenja i kontakt telefon. Prelja za izbor na Velikom prelu mora biti odjevena u bunjevačku narodnu nošnju; za sve zainteresirane HKC može pomoći oko izbora nošnje. Natječaj je otvoren do 22. siječnja 2024. godine.  
Glede natječaja za »preljske pisme«, pjesme je potrebno dostaviti na e-mail adresu: hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com ili poštom na adresu HKC Bunjevačko kolo, Preradovićeva br. 4, 24000 Subotica, s naznakom za »Veliko prelo 2024. – natječaj za Preljsku pismu«. Uz prijavu je potrebno napisati tko je autor pjesme i kontakt telefon, adresu i e-mail. Pjesma treba biti napisana na hrvatskom jeziku ili bunjevačkoj ikavici s temom koja je prigodna uz prelo, zimu, blagdane, bunjevačke običaje i tomu slično. Povjerenstvo za izbor preljske pisme informaciju o tome tko su autori pjesama dobivaju tek nakon izbora pobjednika. Natječaj je otvoren do 19. siječnja 2023. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika