Arhiv tekstova Arhiv tekstova

San o medalji

U mislima i željama svakog rukometnog reprezentativca, ali i goleme navijačke armije, tijekom proteklih božićnih blagdana zasigurno je bila i želja za osvajanjem medalje na predstojećem Europskom prvenstvu u rukometu. San o novoj medalji na velikom natjecanju ponovno je aktualan (posljednja je osvojena 2020. godine upravo na EP u Austriji, Norveškoj i Švedskoj 2020.), a momčad predvođena izbornikom Goranom Perkovcem i kapetanom Domagojem Duvnjakom mogla bi biti jedno od najugodnijih iznenađenja u Njemačkoj 2024. Konačno, hrvatski rukomet je tijekom proteklih desetljeća jedan od najtrofejnijih nacionalni sportova, pa što se ta tradicija ne bi nastavila.

Sve hrvatske medalje

Najavljujući EP u rukometu (10. – 28. siječnja 2024.) evo prigode da se malo podsjetimo svih radosti koje su nam hrvatski rukometaši darovali u proteklim godinama.

Hrvatska rukometna reprezentacija je osnovana 1991. godine i od tada je propustila samo jedno veliko natjecanje (Olimpijske igre 2000. godine u Sydneyu), a upravo nastup na EP 1994. godine bio je i premijerni na velikoj sceni. A od tada pa sve do Njemačke 2024. rukometaši su doma donijeli brojne medalje i vrijedne naslove. Najsjajnija su svakako zlatna olimpijska odličja (1996. Atlanta, 2004. Atena), uz broncu 2012. London, potom slijedi svjetsko zlato (2003. Portugal) i tri srebra (1995. Island, 2005. Tunis, 2009. Hrvatska) i bronca (2013. Španjolska). Ali jedino zlato koje nikada do sada nije osvojeno je ono na europskim prvenstvima. Osvojena su tri srebra (1998. Norveška, 2010. Austrija i 2020. Švedska), te tri bronce (1994. Portugal, 2012. Srbija i 2016. Poljska). I baš zato svako novo EP oživljava davnašnji san o jedinoj zlatnoj medalji koja nedostaje u impresivnoj kolekciji. Pa zašto ne bi to bilo ovoga puta u Njemačkoj? Netko će reći kako Hrvatska ovoga puta uopće nije u prvom redu favorita niti za medalju, ali zar nije tako bilo i na SP u Portugalu 2003. godine, pa su se vratili s najsjajnijim odličjem?

Raspored prve faze EP

Voljom ždrijeba Hrvatska će igrati u skupini B u Manheimu
Hrvatska – Španjolska (12. siječnja, 20.30)
Hrvatska – Austrija  (14. siječnja, 20.30)
Hrvatska – Rumunjska (16. siječnja, 18.00)
Prolazak u drugu rundu izborit će dvije najbolje reprezentacije

HRVATSKA REPREZENTACIJA

Popis igrača koji će obaviti završni dio priprema za EP
Dominik Kuzmanović (Nexe), Matej Mandić (Zagreb), Filip Ivić (Chambery)
Marin Jelinić (Pick Szeged), David Mandić (Melsungen), Lovro Mihić (Wisla Plock), Mario Šoštarić (Pick Szeged), Filip Glavaš (Zagreb), Tin Lučin (Wisla Plock), Marko Mamić (Leipzig), Zvonimir Srna (Zagreb), Josip Šarac (Goppingen), Matej Hrstić (Limoges), Domagoj Duvnjak (Kiel), Igor Karačić (Kielce), Luka Cindrić (Dinamo Bukurešt), Ivan Martinović (Melsungen)
Luka Stepančić (Pick Szeged), Mateo Maraš (Tatabánya)
Luka Lovre Klarica (Zagreb), Tomislav Kušan (Limoges)
Veron Načinović (Montpellier), Marin Šipić (Kriens Luzern)
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika