Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srbija na čelu Cefte

Srbija preuzima ove godine predsjedavanje Centralno-europskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) što je, prema riječima savjetnika predsjednika Privredne komore Srbije Nenada Đurđevića naše najveće izvozno tržište. Crna Gora je već službeno predala Srbiji predsjedanje.
Kako je rekao Đurđević, predsjedanje Ceftom je formalna stvar jer se članice rotiraju, međutim ipak su od Srbije, kao najveće zemlje članice, velika očekivanja.
Velika očekivanja su prije svega od kompanija, odnosno od biznisa Srbije i članica PKS-a imajući u vidu da je Cefta praktično najveće izvozno tržište Srbije, općenito tržište gdje plasiramo robu, poslije EU. Prema posljednjim podacima do studenog je ukupan promet 5,4 milijarde eura – od toga je 3,9 milijardi izvoz, 1,4 milijarde je uvoz, odnosno dvije i nešto milijarde je suficit. 
»Sporazum je u trenutku kada je donesen 2006.-2007. bio jedan veliki iskorak, ali se pokazao poslije petnaestak godina da ima mnogo problema koji ga opterećuju, te su potrebni novi iskoraci, novi okvir reforma, reorganizacija kako bi potencijali regionalne suradnje bili na najbolji mogući način prepoznati. Prioriteti su u suštini odluke koje su usvojene na tehničkim komitetima Cefte do sada, a koje evo već tri godine čekaju političke odluke i to je opterećenje koje postoji i mi bismo trebali prevladati ta politička nesuglasja, prije svega na nivou Prištine i Beograda kako bi se 2024. godine ove odluke odblokirale i kako bi prije svega kompanije i naša ekonomija imali koristi od toga«, rekao je, među ostalim, Đurđević za RTS.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika