Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bogojavljenje

Pred kraj božićnog vremena Crkva se spominje triju mudraca s Istoka koji dolaze pokloniti se Isusu. Bog je stoljećima prije Izraelcima po prorocima najavio rođenje Mesije, Spasitelja svijeta. Izraelci znaju i čekaju njegovu pojavu na zemlji. Kada se ispunilo vrijeme, Spasitelj se rađa u Betlehemu, baš kako je po prorocima naviješteno. Ali, Bog ne želi tu radosnu vijest zadržati samo unutar granica svoga naroda, jer Spasitelj se rodio za sve narode zemlje. Objava izvan Izraela započinje s mudracima s Istoka, koji na nebu prepoznaju zvijezdu novoga Kralja, te slijedeći je, dolaze pokloniti mu se.

Tri mudraca

Evanđelist Matej opisuje kako mudraci dolaze tražiti novorođenog kralja (usp. Mt 2,1-12). Oni na nebu uočavaju zvijezdu koja označava njegovo rođenje, slijede je i ona ih dovodi do Izraela. Njihova prva pretpostavka je da novorođenče trebaju potražiti na Herodovom dvoru, jer je on aktualni kralj. Ipak, ispostavlja se da ni Herod ne zna ništa o novorođenčetu, te ih šalje da ga sami potraže i jave mu gdje je dijete. Već na samom početku svoga ovozemaljskoga života Isus biva odbačen od svoga naroda, kojemu je njegov dolazak najavljivan stoljećima i koji su ga nestrpljivo očekivali. Herod ne razumije proroštva i u Isusu vidi samo nekakvog ovozemaljskog vladara koji može ugroziti njegovu vlast, pa ga se odmah želi riješiti. Ali Bog surađuje s ovim strancima, koji prate njegove znakove bez mnogo kalkulacije, te ih upućuje da se ne vraćaju Herodu.
Iako od samoga početka postoje oni koji Isusa ne prihvaćaju i žele ga se riješiti, Božje planove ne može pokvariti niti jedan čovjek, jer Bog pronalazi svoje suradnike među ljudima. Pored onih koji ga odbacuju, uvijek postoje oni koji ga prihvaćaju. Njima se Bog služi da ostvari svoje planove na zemlji. Iako je on svome narodu dugo obećavao Mesiju i pripravljao ih za njegov dolazak, ipak je među njima bilo mnogo onih koji ga nisu prepoznali i prihvatili. Isto tako, kako svjedoči Pismo, brojni pogani koji su se samo jednom s njim susreli, prepoznali su da on nije tek običan čovjek, učitelj poput mnogih drugih, te su odmah povjerovali u njega. S mudracima je započela Božja objava i poganima, tj. narodima izvan granica Izraela, jer po Isusu Bog sve narode poziva u svoje okrilje, spasenje nudi svima, a ne samo odabranima.

Znakovi

Ljudi od Boga uvijek traže neke znakove kako bi prepoznali da je tu, da je uz njih. Bog i daje znakove, po njima objavljuje svoju prisutnost čovjeku. No problem nastaje kada te znakove treba slijediti. Mudraci su prepoznali zvijezdu kao znak i spremno su za njom krenuli, iako ih je ona vodila u daleke krajeve, iako nisu znali što ih na kraju puta točno očekuje. I proroci su najavili znakove po kojima će Izraelci prepoznati Mesiju, ali oni ih nisu prepoznali, jer ih nisu bili spremni slijediti.
Bog se i nama danas objavljuje, šalje nam znakove svoje prisutnosti. Ne vidimo ih jer imamo neke svoje slike o tome kako bi Bog trebao djelovati i kako bi nam se trebao objaviti, pa ako on »iznevjeri« naša očekivanja, mi to tumačimo kao da nije prisutan. A Bog donosi spasenje, sprema za nas veličanstvene stvari, ali trebamo prihvatiti znakove kojima nam pokazuje da je među nama, odbacujući sve predodžbe kojima želimo Boga ukalupiti u svoja očekivanja. Slavimo Bogojavljenje, Bog se javio trojici mudraca i oni su spremno slijedili njegovu zvijezdu. Otvorena srca budimo i mi spremni krenuti za Bogom u neočekivanom smjeru i on će se proslaviti u našem životu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika