Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bosiljka Šarčević

Kod Hrvata Bunjevaca s ovih naših prostora čest običaj je davanje identičnog očevog imena muškom potomku, ali je krajnja rijetkost kada se mati odluči svoju kći nazvati po sebi. Jedan od tih primjera je i povod za ovu prekrasnu priču o fotografiji, inspiriranu sačuvanim obiteljskim fotosom koji datira iz vremena prije Drugoga svjetskoga rata, a zabilježen je tijekom gradske šetnje Bosiljke i Stjepana Šarčevića (poznatijeg kao Dečko, nekadašnjeg glasovitog nogometaša Bačke). Oko fotoaparata je zabilježilo trenutak kada su se ponosni roditelji, skupa sa svojom kćerkom Bosiljkom, našli u samom središtu Subotice (današnji sunčani sat ispred Gradske kuće na Trgu slobode). Zahvaljujući kazivanju njene mlađe sestre Jasne, umirovljene stomatologinje iz Splita, imamo priliku saznati puno više...

Bosiljka mama i tata Stjepan

Rođena u obitelji Martina i Terezije Bačić (djevojački Stipančević), Bosiljka se rodila 1912. godine u Subotici. Završila je Učiteljsku školu, prve dvije godine u rodnom gradu, a po njenom zatvaranju školovanje je morala nastaviti u Somboru, gdje je i stekla stručnu diplomu. Po odluci tadašnjih državnih vlasti dobila je učiteljsko namještenje u Vagancu (Lika), gdje je radila pune četiri godine do povratka u Suboticu, preciznije naselje Radanovac koje se nalazi na cesti prema Paliću. Stariju kći Bosiljku rodila je 17. veljače 1939. godine, a budući da je tijekom porođaja dobila sepsu poželjela je da djevojčica ponese njeno ime za uspomenu. Njezin muž Stjepan (Dečko) Šarčević joj je ispunio želju i mala Bosiljka je ubrzo postala obiteljska mezimica, koju je oporavljena mati s ponosom šetala gradskim korzom. Elegancija mame Bosiljke na jasan i vjerodostojan način oslikava tadašnje modne prilike u najvećem gradu na sjeveru Bačke i tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Ništa manje ponosniji otac Stjepan (sin Ivana i Melanije, rođ. Janošević, završio je Trgovačku akademiju u rodnoj Subotici, pa je tijekom i nakon uspješne nogometne karijere radio kao općinski činovnik u gradskom Matičnom uredu). Obitelj Bosiljke i Stjepana Šarčevića pripadala je uglađenom subotičkom građanskom sloju onoga vremena i prakticirala je aktivni društveno-socijalni život (balovi, proslave, šetnje, izleti…).  

Bosiljka kći

Rođena u Subotici 1939. godine Bosiljka kći je nakon roditeljskog preseljenja iz Zagreba u Slavonski Brod, tamo i, kao izvrstan đak završila gimnaziju. Vratila se u Zagreb na Tehnološki fakultet i postala dipl. ing. kemije – specijalnost nafta i bitumen. Kao vrhunska stručnjakinja, koja je govorila nekoliko stranih jezika, uvodila je novu tehnologiju u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Nažalost, zloslutni karcinom odnio je Bobin (kako su je njezini najbliži od milja zvali) mladi život u 49. godini (1988.). 

Fotografija živi sjećanje

Svaka stara fotografija krije u sebi nešto osobno, a vremenom i njenom starinom sve je manje onih koji bi mogli autentično posvjedočiti o trenutku koji je zabilježen i samim time ovjekovčen za budućnost. Danas, punih osamdeset godina kasnije, sjećanje o ovom fotosu čuva mlađa kći i sestra Jasna, umirovljena stomatologinja koja je studije završila u Sarajevu, a potom specijalizirala dječju stomatologiju. Cijeli radni vijek kao dr. dentalne medicine provela je liječeći dječje zube u Domu zdravlja i na Stomatološkoj klinici u Splitu, gdje i danas živi. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika