Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najbolja mlada tenisačica Europe

Igračica TK-a Spartak iz 
Subotice je najbolja u 
konkurenciji do 16 godina

Izuzetno uspješnu natjecateljsku godinu 15-godišnja subotička tenisačica Lana Virc zaključila je prijestižnom nagradom najbolje europske tenisačice do 16 godina u izboru Tennis Europe (krovna organizacija juniorskih natjecanja za taj uzrast). Budući da je Hrvatska riječ svojevremeno prva objavila jedan novinski napis o njoj (9. studenoga 2018.), prenosimo dijelove toga razgovora s tada 10-godišnjom budućom šampionkom.
... Tenisom se bavim već pet godina, a sve je to započelo nakon ulične igre i moje želje da započnem s aktivnim treniranjem. Tata mi je ispunio želju i počela sam redovito trenirati.
... Dva puta sam osvojila prvenstvo Vojvodine, a ove godine sam igrala u finalu Kupa Srbije. Osim toga, osvojila sam još desetak turnira u konkurenciji igračica do deset godina.
... Najviše volim igrati forhend, i to je moj omiljeni udarac, a voljela bih popraviti bekhend.
... Voljela bih se aktivno baviti tenisom i biti profesionalna tenisačica.
Samo pet godina kasnije. Lana je zahvaljujući vrijednom radu sa svojim trenerom Veselinom Rakočevićem postala najbolja mlada tenisačica Europe. A što je o tome na izmaku prošle (za nju izuzetno uspješne) 2023. godine rekla u kraćem razgovoru za Hrvatsku riječ?
Kako se osjećaš kao najbolja europska tenisačica u svojoj starosnoj kategoriji?
Jako je lijep osjećaj osvojiti nagradu za najbolju igračicu u Europi do 16 godina. Naporno smo radili i taj trud se isplatio.
Koje bi rezultate izdvojila kao najznačajnije u tvojoj najuspješnijoj natjecateljskoj godini?
Osvojila sam tri ETA turnira (Alibaba Cup Humenne, Sofia Cup, Adriatic Cup Veli Lošinj) i igrala u dva finala (Niš Open, Yason Cup Novi Sad), a posebno mi je drag moj prvi osvojeni ITF turnir (J30 Subotica) za igračice do 18 godina koji sam osvojila baš na moj 15. rođendan. Budući da na svakom turniru igram i parove, pridodala bih i četiri osvojena turnira – jedan od njih je bio na natjecanju tzv. super ETA kategorije u Milanu (ITA) i jedno finale u ovoj konkurenciji.
A koji je sportski trenutak, od svih navedenih uspjeha, tebi najdraži?
Pa ima ih nekoliko. Pod broj jedan su svakako osvojeni ITF turnir u mojoj rodnoj Subotici i nagrada za najbolju tenisačicu Europe, a tik uz njih je i 4. mjesto s reprezentacijom Srbije na Europskom prvenstvu.
Što bi sebi poželjela za Novu 2024?
Željela bih osvojiti što više ITF turnira u singlu, ali i dublu.
Na koncu, sportaši baš nemaju dugačku novogodišnju pauzu jer se nova sezona uveliko približava. Jesu li tvoje pripreme u tijeku?
Pripreme za sezonu 2024. su već uvelike počele. Odmah na početku godine je Državno prvenstvo, a potom slijede daljnje pripreme za brojne turnire iz ITF kalendara.  
Veselin Rakočević, trener
S Lanom radim od njezine devete godine i od samog početka suradnje bilo je jasno da se radi o izvanserijski talentiranom djetetu. Kako je talent samo dio onoga što je potrebno za razvoj jedne ozbiljne tenisačice, odlučili smo raditi dugoročno i da kroz manji broj kvalitetnih treninga usavršavamo tehničke nedostatke, kojih je, usprkos njezinom talentu, bilo dosta. Možemo reći kako je tek od prošle godine u jednom jakom trenažnom programu i zaključiti da za njezin napredak ima još mnogo prostora s obzirom na to da niti emotivno niti igrački nije potrošena. Naredne tri godine juniorskog tenisa bit će presudne za Lanin daljnji razvoj i postavili smo visoke ciljeve u vidu nastupa na sva četiri juniorska Grand Slama. Svoju kvalitetu potvrdila je na svom jedinom odigranom turniru iz svjetskog juniorskog kalendara (ITF) koji je osvojila bez izgubljenog seta bez obzira na činjenicu da se natjecala u tri godine starijoj konkurenciji igračica do 18 godina starosti. Najbolja potvrda stigla je koncem ove godine kada je Lana proglašena za najbolju europsku tenisačicu u izboru Europske teniske asocijacije.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika