Arhiv tekstova Arhiv tekstova

OŠ Vladimir Nazor – škola prijateljica prirode

Drugari, jeste li čuli za novu nagradu koju je osvojila Osnovna škola Vladimir Nazor iz Đurđina?
Đurđinska škola je proglašena za »Školu prijateljicu prirode« osvojivši treće mesto u akciji »Čestitke koje nose život i heklane hobotnice: krug reciklaže i humanosti«.
Čestitamo na novom uspjehu! Bravo, drugari!
Pitali smo ih kakva je to bila akcija i rekli su nam da su u njoj sudjelovali učenici četvrtih razreda pod budnim okom učiteljica Iris Miljački Stantić i Adrijane Žarić te nastavnice engleskog Tijane Novaković.
Najprije su skupljali potrebne informacije o proizvodnji papira. Kada su doznali koliko se šuma mora porezati da bi se proizveo novi papir, odlučili su starom papiru udahnuti novi život. Cijeli razred mjesecima je skupljao staru hartiju koju su potopili, usitnili u kašu i stavili je na tacne s mrežicama da se suše. Dok je papir još bio blago vlažan, dodali su u njega različito sjemenje, od cvijeća ili začinskog bilja. Potom su dobivene papire izrezali na veličinu čestitke, umatali ih u ukrasnu traku od recikliranih materijala i vezali rafijom. Ove čestitke su prodavali na školskom vašaru, a kupci su dobili čestitku koju su nakon praznika mogli staviti u zemlju. Onima koji su to uradili, izniklo je cvijeće ili začinsko bilje. Jako lijepo i korisno. 
Dio zarađenog novca od prodaje čestitki učenici su donirali za kupovinu konca za heklanje malih hobotnica. Postoji Udruga žena Heklane hobotnice, čije članice od konca kupljenog novcem donatora dragovoljno kukičaju male hobotnice i poklanjaju ih neonatološkim odjelima, koji ih koriste u njezi prijevremeno rođenih beba.
Bravo za naše drugare koji su pokazali veliku odgovornost, ali i osjećaj empatije, kako mogu nešto sitno uraditi što će pokrenuti mnogo drugih lijepih stvari. 
Hvala vam na ovom divnom svjedočanstvu.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika