Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očaravajuće snježne destinacije

Htjela bih da ljeto dođe što prije ili barem toplo proljeće. Ovaj dio zime, nakon Nove godine, za mene ima smisla samo ako je lijepo i snježno. Ako uživamo u snježnim idilama. Ne volim kad je sve sivo, tmurno, poluhladno, a nema snijega.
Ovo malo snijega što je ovdje palo podsjetilo me koliko volim snježne bjeline, pa ovaj tjedan pravimo listu najljepših snježnih krajolika. Zima sa sobom nosi čari snježnih pokrivača, a ljubitelji zimskih radosti traže savršene destinacije za uživanje u ovoj čaroliji. Bilo da preferirate skijanje, sanjkanje ili jednostavno uživanje u prekrasnom krajoliku pod snijegom koji je meni u prvom planu, svijet je prepun nevjerojatnih destinacija koje pružaju nezaboravna iskustva.

Snježni spisak

Poznat kao »Europska prijestolnica alpskog skijanja«, Chamonix u francuskim Alpama nudi spektakularne staze za skijaše svih razina, uz prekrasan krajolik Mont Blanca. Osim skijanja, posjetitelji mogu istraživati autentična planinska sela i uživati u vrhunskoj gastronomiji.
Sa slavnim Matterhornom kao pozadinom, Zermatt je raj za skijaše. Ovaj idilični švicarski gradić nudi ekskluzivne staze, luksuzne hotele i fantastičnu panoramu Alpa. Zermatt je također popularan zbog svoje okoline bez automobila, koja posjetiteljima nudi mir i tišinu.
Na treće mjesto stavljamo kanadski Nacionalni park Banff, koji se pretvara u zimsku bajku sa svojim zaleđenim jezerima, snijegom prekrivenim planinama i slikovitim gradom Banff. Posjetitelji mogu uživati u skijanju, vožnji motornim sanjkama ili jednostavno istraživati bajkovite krajolike.
Nije da namjerno pokušavam razbacati najljepše destinacije po svijetu, ali sve imaju nešto za ponuditi. Japanski otok Hokkaido postaje zimski raj s obilnim snježnim padalinama. Poznat je po svojim toplim izvorima, a posjetitelji mogu uživati u skijanju na fantastičnim padinama Niseka, istraživati snježne festivale i opustiti se u tradicionalnom japanskom onsenu.

Zavijana Afrika

Afrika nije baš destinacija koju biste pomislili posjetiti tijekom zime ako želite vidjeti snijeg. Nema ga, osim na planini Kilimanjaro, i upravo je to ono što ovu destinaciju čini posebnom. Smješten visoko u planinama Atlas, ovaj prekrasni marokanski grad mjesto je gdje je zabilježena najniža temperatura u Africi ikada, čak -24 stupnja Celzija. Ova činjenica u kombinaciji s prekrasnom vrtnom strukturom grada čini ga izvrsnim mjestom za odmor tijekom zime.
Za kraj ostavljamo prijedlog za Park City u državi Utah koji je poznat po vrhunskim skijaškim stazama i svjetski poznatom Sundance Film Festivalu. Osim skijanja, posjetitelji mogu istraživati pitoreskne ulice ovog rudarskog gradića, uživati u vrhunskoj kulinarskoj sceni i posjetiti brojne umjetničke galerije.
Ove destinacije nude nezaboravna iskustva i raj su za sve ljubitelje zimskih radosti. Bez obzira jeste li strastveni skijaš, sanjkaški avanturist ili jednostavno zaljubljenik u snježne čarolije, ove će vam destinacije pružiti ne samo uzbudljive aktivnosti već i prekrasne krajolike koje ćete nositi u srcu tijekom cijele godine.
Naravno, tu su i sve ostale destinacije koje su možda bliže i trenutno jedine moguće. Važno je samo osjetiti snježno prostranstvo, igre na snijegu i rumene obraze.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika