Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrijeme vaterpola i rukometa

Prvi mjesec godine rezerviran je za rukomet, ali ove godine uslijed zamjenske situacije domaćinstva (Hrvatska je uskočila umjesto Izraela) igrat će se i vaterpolo. Barakude su domaćini u Dubrovniku i Zagrebu, dok će najbolji hrvatski rukometaši svoj povratak na veliku scenu tražiti u Njemačkoj.

Vaterpolo

Izabranici Ivice Tucka odlično su startali na svom bazenu u Gružu i poslije velike borbe protiv favorizirane Španjolske uspjeli slaviti nakon boljeg izvođenja peteraca (14:12). Pobjeda na otvaranju, i to kontra jednog od pretendenta za medalju, donijela je potrebno samopouzdanje što se vidjelo i u narednom susretu skupine A. Barakude su slavile 12:7 protiv Francuske i s nova tri boda, u tom trenutku, zauzimale prvu poziciju na ljestvici. Nažalost, u posljednjem susretu prvoga dijela natjecanja po skupinama uslijedio je remi (11:11), a nakon slabijeg izvođenja peteraca i poraz od Crne Gore (13:15), pa je Hrvatska s osvojenim bodom završila kao drugoplasirana u svojoj skupini. Ipak, za utjehu, izboren je izravni plasman u četvrtfinale, a vjerojatni protivnik bit će bolji iz duela Grčke i Nizozemske. 

Rukomet

Rukometna reprezentacija Hrvatske predvođena novim izbornikom Goranom Perkovcem večeras protiv Španjolske (petak, 12. siječnja, 20,30) započinje svoj nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Igrom slučaja, baš kao i na vaterpolskom EP-u, otvaranje je ujedno i najteži duel u kvalifikacijskoj skupini uvodnog dijela natjecanja. Protivnik za najveći mogući respekt (Španjolska je aktualni viceprvak Europe) i odgovor na pitanje koje muči cijelu rukometnu naciju: je li Hrvatska sposobna ponovo biti u samom vrhu? Uvodni rezultati s Croatia Cupa (pobjede protiv Crne Gore i Slovenije) daju solidni optimizam, ali jedno su prijateljski dueli, a drugo veliki susreti na na najjačoj svjetskoj sceni. Upravo tako, jer je rukomet jedini sport u kojemu je Europsko jače nego Svjetsko prvenstvo (igra mnogo više kvalitetnijih reprezentacija). Prema viđenom i trenerskoj zamisli novoga izbornika igrat će se na gol više, napadački i agresivno uz želju za nadigravanjem u svakom susretu. Odabir reprezentativaca nije upitan, igrat će najbolji i najspremniji rukometaši koji su puni želje za osvajanjem odličja.
D. P.
Foto: HINA/ Mario Strmotić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika