Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rasprava o izborima u Srbiji u Europskom parlamentu

Europski zastupnici glasali su da se rasprava o stanju u Srbiji nakon izbora nađe u srijedu na dnevnom redu dvodnevne plenarne sjednice Europskog parlamenta. Ova odluka došla je nakon prvobitne informacije da se o ovoj temi neće diskutirati jer se »stranke nisu uspjele usuglasiti«, piše Euractiv.rs.
Usmeni zahtjev da se tema izbora u Srbiji uvrsti u dnevni red podnijele su četiri grupe u Europskom parlamentu: Socijalisti i Demokrate (S&D), Obnovimo Europu (Renew Europe), Zeleni i Ljevica.
Zastupnik S&D i član misije EP-a koja je promatrala izbore Andreas Schider rekao je da su izbori u Srbiji bili obilježeni nepravilnostima, uključujući i fantomske birače, pritisak na birače, dominaciju predsjednika Srbije i vladajuće partije.
»Kada su međunarodni promatrači, uključujući i Europski parlament, progovorili o ovim problemima, vlasti u Srbiji kao i predsjednik napali su međunarodne promatrače. Sretan sam što se većina grupacija složila održati raspravu na ovu temu tijekom ovog plenarnog zasjedanja«, rekao je Schider.
Osim rasprave, zastupnici Europskog parlamenta glasali su da se na ovu temu usvoji i rezolucija o izborima u Srbiji tijekom idućeg zasjedanja Europskog parlamenta. Prijedlog za raspravu podržalo je 270 zastupnika, dok je 37 bilo protiv. Prijedlog za rezoluciju tijekom idućeg zasjedanja usvojen je sa 185 glasova za i 105 protiv.
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik pozvao je da se rezolucija donese tek nakon objavljivanja konačnog izvještaja Kancelarije OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/.
»Podržavamo debatu, ali bismo željeli imati rezoluciju tek kada bude objavljen konačni izvještaj ODIHR-a«, rekao je Bilčik i dodao kako bi to bio sveobuhvatan dogovor, ako je moguće postići dogovor o rezoluciji do objavljivanja izvještaja ODHIR-a.
Bilčik je naveo kako još nema datuma za objavljivanje izvještaja, ali da će se to dogoditi u tjednima koji slijede. 
Rasprava o postizbornim događanjima u Srbiji u Europskom parlamentu bila je pod znakom pitanja, jer, prema ranijem pisanju Demostata, nije bilo dogovora između stranaka.
Kako je tada rekao izvor, raspravama o navedenoj temi najviše se protivila Europska narodna partija (EPP), koja ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu i iz čijih redova dolazi i izvjestitelj za Srbiju Vladimir Bilčik, ali i zastupnici njemačke CDU, austrijske Narodne partije (OVP), talijanske Forza Italia.
Od održavanja izbora, 17. prosinca, trajali su prosvjedi dijela oporbe, koja optužuje vlast za navodno prekrajanje rezultata, pogotovo na beogradskim izborima, i traže ponavljanje glasanja. Vlast odbacuje sve tvrdnje navodeći da »oporbeni blok nije pružio dokaze, niti je uložio prigovore službenim izbornim tijelima«.
Najveća oporbena koalicija Srbija protiv nasilja poslala je pismo institucijama EU, tražeći međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima i formiranje komisije koja će pratiti primjenu provođenja svih preporuka OESS-a za unaprjeđenje izbornih uvjeta u Srbiji, piše Euractiv.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika